Zika virus i trudnoća – upozorenja

U Americi su objavljeni saveti za trudnice i buduće majke u vezi sa Zika virusom koji mogu pomoći i našim ljudima ukoliko se spremaju za put u egzotične krajeve.

Upozorenje: „Ako ste žena u reproduktivnom periodu, ne idite na odmor na Karibe ili u Brazil, na Devičanska ostrva i u Meksiko. Nije vredno rizika.“

Zašto upozorenje važi za Amerikanke i Evropljanke?

Neplanirane trudnoće dešavaju se svakog dana, u stvari, 49% trudnoća u SAD je ili neželjeno ili neplanirano, što znači da se trudnoća javlja ranije nego što bi parovi žleli. Slično je i u Evropi.

Neplanirana trudnoća je svakako iznenađenje, ali šta ako je mnogo više od toga? Šta ako to može da stvori doživotne zdravstvene probleme za vaše buduće dete?

Zika virus stvara „novu“ potencijalnu pretnju za fetus i buduću bebu.

Kada je Zika virus prvi put pronađen, 1947. godine, izgledao je „bezopasno“. Zatim su počeli da se pojavljaju slučajevi mikrocefalije (neprirodno mala glava) kod novorođenčadi čije su majke bile inficirane Zika virusom, prvo u Francuskoj Polineziji, a zatim i u drugim oblastima.

Poslednjih godina je relativno veliki broj beba rođen u Brazilu sa mikrocefalijom, a određeni broj je povezan sa infekcijama Zika virusom. Zbog toga je Zika virus zabrinuo javne zdravstvene vlasti i Svetsku zdravstvenu organizaciju.

Mikrocefalitis

Mikrocefalija je anomalija: beba se rodi sa malom glavom, a samim tim i sa malim mozgom. To može biti početak niza zdravstvenih problema, uključujući probleme u kasnijem normalnom razvoju deteta. Kod ovakvih beba mogući su i sledeći zdravstveni problemi u kasnijem životu: slepilo, problemi sa sluhom, niski koeficijent inteligencije i drugo. To znači godine lečenja i fizikalne terapije sa neizvesnim ishodom.

Komarci

Zna se da komarci u gotovo svim zemljama Amerike mogu nositi Zika virus (Američka Devičanska ostrva, Karibi i Meksiko). Pretpostavke su da će se komarci sa virusima vrlo verovatno širiti i u Severnoj Americi kada počne proleće, a zatim tokom leta i jeseni. Komaraca su pošteđene visoke planine i hladni severni delovi kontnenta: Kanada i Aljaska. Teorijski, postoji verovatnoća da će se virus, preko komaraca, ove ili sledeće godine proširiti i na mnoge druge zemlje severne i južne zemljine hemisfera, a samim tim će i Evropa biti ugrožena.

Na osnovu dosadašnjih saznanja, virusi su nađeni kod inficiranih pojedinaca u krvi, spermi, plodovoj vodi ili u mozgu inficirane bebe. Prema dosptupnim podacima, Zika virus spada u polno prenosive bolesti.

Posledice

Ako je žena zaražena, još se ne zna kako i koliko Zika virus utiče na fetus. Takođe, još je nepoznato kako virus utiče u prvom, drugom ili trećem trimestru i koliko smrtonosne posledice mogu biti po bebu. Ovi štetni efekti po bebu mogu da variraju od pobačaja do rođenja bebe sa mikrocefalija ili se čak može roditi mrtva beba. Usled inficiranja trudnice Zika virusom, mogu se roditi bebe koje će u kasnijem životu imati mnoge zdravstvene posledice: kašnjenje u razvoju, razne malformacije, što znači da će se bebe i njihovi roditelji celog života boriti sa tim problemima.

Kako sprečiti?

Kako možemo sprečiti planirane ili neplanirane trudnoće, odnosno da trudnice ne budu inficirane Zika virusom?

  • Trudnice treba da izbegavaju putovanja u virusom zaražena područja.
  • Žene u reproduktivnom dobu i seksualno aktivne žene koje ne koriste kontraceptivna sredstva, jednostavno ne treba da putuju u područja pogođena Zika virusom. Da li je zaista vredno rizika putovati u te krajeve za žene koje mogu ostati trudne?
  • Ako vi ili vaš partner putujete u virusom pogođena područja, koristite kontracepciju, ali ipak budite oprezni. Zika virus može ostati u krvotoku i nekoliko nedelja nakon ujeda komarca. Lekari i ginekolozi preporučuju da se sa željenom trudnoćom „sačeka“ tri-četiri nedelje posle povratka kući.
  • Ako putujete u ove oblasti, proverite da li ste se zaštitili od ujeda komarca pomoću hemijskih sredstava protiv insekata, ali i mrežama na vratima i prozorima i nošenjem dugih rukava košulja i pantalonama.

Budite pametni, oprezni i spremni da ne dovedete u rizik sebe i svoju buduću bebu. Ovi saveti važe dok čekamo više informacija o Zika virusu i nadamo se vakcini, lekovima i novim tretmanima.

Za sada u svetu nema lekova niti vakcine protiv Zika virusa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mikrocefalitistrudnoćazikaZika virus
Komentari (0)
Dodaj komentar