5 sjajnih načina da iskoristite limun

Limun mnogi najčešće konzumiraju u zimskim mesecima kao izvor vitamina C uz čaj i leti za osvežavajuće limunade. Limunova korica i nekoliko kapi soka dodatak je mnogim poslasticama, ali limun ima široku svrhu.

Nepravedno su zanemarene ostale dobrobiti koje nam pruža ova supernamirnica. Ovo su još neke uloge limuna:

1. Čisti organizam – Čaša tople vode s limunovim sokom ujutro na prazan želudac djeluje kao odličan detoksikator na vaš organizam. Limun je diuretik i ispire toksine iz tela i jača imunološki sistem.

2. Pomoć za probavu – Voda s limunom će pokrenuti jetru, naš najveći unutrašnji organ koji se slikovito još i naziva našom „hemijskom fabrikom“. U jetri se sintetizuje žuč, prikuplja se u žučnim kanalićima, skladišti u žučnoj kesi i odande žučnim odvodom dospeva u creva. Sastojci žuči, posebno žučne kiseline, pospešuju proces probave u crevima, naročito preradu i apsorpciju masti. Osim žučnih kiselina, žuč sadrži i žučnu boju – bilirubin. On takođe nastaje u jetri, razgradnjom hemoglobina, gde se pretvara u topljivi materiju kako bi mogao putem žuči da se izluči u crevo i zatim stolicom izbaci iz organizma.

3. Protiv starenja – Voda s limunovim sokom smanjuje proizvodnju slobodnih radikala koji su odgovorni za starenje i oštećenje kože. Pijte vodu s limunom jer sadrži antioksidante koji će vam pomoći da zadržite mladoliki izgled. U posudu s malo vode iscedite dosta soka od limuna i umijte lice ujutru i uveče. Limun će takođe „ukloniti bore“ pa čisti sok od limuna možete naneti direktno na područje oko očiju.

4. Osveživač – Savršena prirodna kombinacija da osvežite svoj dom. Pomešajte limun, ruzmarin i vanilu i dobili ste savršen osveživač za vaš dom.

5. Održava jabuke svežim – Ako rendate jabuke ili ih sečete na kriške, dodajte im nekoliko kapi limuna. Tako vam neće potamneti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

limun
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Danica

    Ja vec 9 meseci pijem toplu vodu s Nobel aparata sa limunom svako jutro. Tada nisam znala sve ovo o limunu ali sam sada samo dodala jos OPC+C ovoj metodi.Ja verujem u sve ovo I mozda je to sve skupa uticalo da se osecam bolje ,a i kilazu sam lepo iskorigovala…