Ako volite kečap ili sos od paradajza, nakon ovog ćete dobro razmisliti

Kad je reč o sosu od paradajza ili drugim začinima, njihova nutritivna vrednost često se ignoriše, ali čak i vrlo male količine kečapa mogu napraviti velike štete za liniju. Naime, samo jedna kašika sosa od paradajza sadrži više šećera nego jedan keks ili čokoladica.

„Sos od paradajza sadrži puno šećera i soli i nema skoro nikakvu nutritivnu vrednost“, rekla je nutricionista Kristen Bek za news.com.au. „Prosečna doza sosa od paradajza je oko 15 ml (3 kašičice) i obično odgovara jednoj kašičici šećera (glukoza i fruktoza)“.

Kako bi dodali slatkoću paradajzu, mnogi brendovi koriste fruktozni kukuruzni sirup koji je loš za želudac, a može dovesti do povišenog nivoa insulina i gojenja. Visoko fruktozni kukuruzni sirup, koji zovu i samo kukuruzni šećer, je aditiv, a osim u sosu od paradajza i konzerviranim paradajzu, nalazi se i u mnogima gaziranim pićima, a radi se o jeftinijoj alternativi tradicionalnim šećerima koja dodaje blago slatki ukus hrani bez da joj značajno menja ukus.

Uprkos tome što sadrže malo kalorija, oko 15 po kašičici, porcija sosa od paradajza obično će imati 160 mg natrijuma od 920 preporučenih. Bek ističe da kada gledate listu sastojaka kečapa, već na prvi pogled izgleda jako loše.

„Prvi sastojak je pire od paradajza (oko 75%) koji možda zvuči zdravo, ali morate se setiti da se svež paradajz sastoji zapravo 95 % vode. Kad su pripremljene u pire, prirodni šećer postaje puno koncentrovaniji. Iako šećeri koji se dobiju prirodno mogu zvučati zdravije, Svetska zdravstvena organizacija klasifikuje šećera iz koncentrata voća i povrća jednako kao sve ostale dodate šećere“, ističe.

Međutim, ima nešto i pozitivno oko sosa od paradajza, a to je da je pire od paradajza bogat izvor antioksidanta likopena, a njegova količina u sosu je 10 puta veća nego kod svežeg paradajza, kako je objasnila Bek.

„Likopen se povezuje sa smanjenim rizikom za obolijevanje od kardiovaskularnih bolesti i raka prostate“, dodaje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kecapparadajz sos
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Grut

    Sam ga kuvam od sopstvenog paradajza i ne stavljam šećer . Slasti ima sam po sebi.

  • Zglobni Skoč

    Svašta, pa ne ločemo taj kečap svaki dan na litre, a ima mnogo drugih štetnijih materija koje unosimo češće i u većim količinama.Da ne spominjem razna peciva i ostalu brzu hranu…