Bebe i ishrana: čvrsta hrana u prvoj godini

Roditelji često imaju dilemu: kada početi bebi davati čvrstu hranu, koju hranu prvo davati, koliko čvrste hrane dati bebi za jedan obrok…
Počnite sa čvrstom hranom već u periodu 4-6 meseci
Stručnjaci smatraju da je ovo pravi period da u svakodnevnu ishranu svoje bebe uvedete čvrstu hranu. Za početak, to obično budu pirinčane pahuljice pomešane sa majčinim mlekom. Međutim, kada je reč o uvođenju ove vrste hrane, nije sve određeno godinama starosti. Beba pre svega treba da ovlada sedenjem, zatim da već ima naviku da ukoliko joj se nešto ne dopadne okrene glavu, kao i da već ovlada žvakanjem. Od velikog značaja je i uslovljeni refleks bebe da ne ispljune sve što nije u tečnom stanju.
Bebi je još uvek neophodno majčino mleko
Kao što već znamo, bebe u početku ne jedu mnogo čvrste hrane. Zato je najbolje da na ovu vrstu hrane gledate kao na dodatak bebinoj svakodnevnoj ishrani, a ne kao na zamenu za majčino mleko. I uvek imajte na umu da vi u stvari upoznajete svoju bebu sa čvrstom hranom, uvodeći je postepeno. Ne težite tome da u potpunosti što pre promenite njenu ishranu.
Ne treba žuriti sa tim da beba prestane da pije majčino mleko i pređe na čvrstu hranu. U majčinom mleku ima mnogo korisnih i lekovitih sastojaka potrebnih za bebino zdravlje.
Zbog čega većina roditelja započinje upravo sa pirinčanim žitaricama?
Ne postoji neko utvđeno pravilo kada je reč o vrsti čvrste hrane koju treba prvu uvesti u ishranu bebe. Ipak, jednim zrnom žitarica bogatih gvožđem – poput onog u pirinčanim žitaricama – možete mnogo lakše primetiti pojavu alergije nego ako bebi date više različitih vrsta žitarica. Na početku, dok se vaša beba ne privikne na novi oblik hrane, preporučuje se kombinovanje ovih žitarica sa mlekom iz dojke radi dobijanja tečnije konsistencije i sličnog ukusa.
Čvrsta hrana zahteva puno vežbe
Susret sa kašikom za vašu bebu je veliki skok napred. Do tog trenutka beba je bila naviknuta na tečnu hranu, tako da će joj za ovladavanje biti potrebno dosta vežbe i privikavanja na do tada nepoznat ukus čvrste hrane. Zato nemojte na početku očekivati da će vaša beba jesti puno, već svega jednu kašičicu ili dve odjednom. A umesto pokušaja da je po svaku cenu naterate da pojede barem još koju kašičicu više, usredsredite se na to da joj date dovoljno prostora i vremena da se sama navikne na novu vrstu hrane. To za bebu predstavlja jako veliku promenu.
Počnite sa voćem i povrćem, ali jedno po jedno
Voće, povrće, žitarice, pa čak i pasirano meso – sve ovo se može naći na meniju vaše bebe. Veoma je bitno da svaku vrstu hrane uvodite polako i jednu po jednu, kako biste spontanim putem opazili reakciju bebe. Ukoliko na početku baš i ne iskaže neki pozitivan stav prema pomenutoj hrani, ne odustajte, već pokušajte ponovo kad prođe malo vremena. Izuzetno je bitno i da svog pedijatra obavestite o svim mogućim alergijskim reakcijama, kao i da koristite meku bebi hranu iz teglica, ili smekšate hranu zagrevanjem i pasiranjem. Što se količine tiče, stavite taman toliko u kašičicu da vaša beba može bez poteškoća da proguta.
Izbegavajte mleko i med
Većina pedijatara preporučuje da, pre nego što uvedete kravlje mleko, sačekate bebin prvi rođendan, jer postoji veliki broj beba koje imaju problema pri varenju mleka. Takođe, nemojte davati med bebama mlađim od godinu dana (neki pedijatri savetuju čak tek posle druge godine) zbog rizika od pojave botulizma, od kog se bebin imuni sistem, koji je tek u razvoju, ne može odbraniti.
Prestanite sa hranjenjem onog trenutka kad beba izrazi želju da stane
Budite uvek na oprezu i obratite pažnju prilikom hranjenja kada će vam beba staviti do znanja da je gotova sa obrokom. Mogući signali jesu odbijanje kašike rukom, okretanje glave u suprotnom smeru, zatvaranje usta, pljuvanje ili jednostavno plač. Nikako bebu nemojte silom terati da jede više nego što želi, jer će jesti onda kada bude gladna i prestati onoga trenutka kada se zasiti. Ukoliko poštujete sve signale, to se kasnije može pozitivno odraziti na njene navike u ishrani.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čvrsta hranaIshrana bebamajčino mlekopirinčane pahuljicepovrćevoćezitarice
Komentari (0)
Dodaj komentar