Čokoladno mleko pomaže u treniranju

Prema novim istraživanjima, konsumiranje nisko masnog čokoladnog mleka povećava izdržljivost, gradi mišiće, smanjuje masti i poboljšava performanse vežbanja.
"Ovaj napitak izgleda sadrži pravu kombinaciju ugljenih hidrata i proteina", kaže istraživač Džon M. Ajvi, šef katedre ne Univerzitetu Teksas u Ostinu.
Prilikom oporavka od vežbanja, treba nadoknaditi izgubljeni šećer u mišćima i podstaći sintezu proteina i tako zaustaviti "slom proteina". Ustanovljeno je da kombinacija ugljenih hidrata i proteina koja se nalazi u čokoladnom mleku, deluje sinergijski na te dve stvari.
Čokoladno mleko je imalo bolje rezultate u odnosu na druga dva testirana napitka, napitak bez kalorija i napitak sa ugljenim hidratima, a bez proteina.
Čokoladno mleko nakon vežbanja
Za potrebe istraživanja, deset fizički spremnih biciklista vežbalo je više od dva sata do tačke zamora. Nakon toga su pili čokoladno mleko, piće bez kalorija i piće sa ugljenim hidratima.
Oni koji su popili čokoladno mleko pokazali su bolje rezultate u testiranju: za oko 6 minuta su u proseku bili brži od ostalih učesnika istraživanja. Čokoladno mleko aktivira proteine koji blokiraju slom proteina, a na taj način se čuvaju proteini i mišići.
I kalorije su važne
"To ima smisla", kaže Barbara Levin, sportski nutricionista. "Nije čudo da je čokoladno mleko pokazalo bolje rezultate od pića bez kalorija ili pića sa ugljenim hidratima. Uključivanje nekih proteina napitkom posle treninga zaista poboljšava oporavak i rast mišića."
Levin kaže da čokoladno mleko treba piti 20 do 30 minuta nakon vežbanja. Koju količinu treba popiti, zavisi od toga koliko je vežbanje bilo naporno i od telesne mase. Opšta smernica bi mogla biti između 240 i 480 mililitra. Za prosečnu osobu se preporučuje unos 50% izgubljenih kalorija prilikom vežbanja.
Istraživači su obratili pažnju i na potrošnju kiseonika, koja predstavlja meru izdržljivosti. Poboljšanje maksimalne potrošnje kiseonika bilo je dvostruko veće kod onih koji su popili čokoladno mleko nego kod onih koji su uzeli druga dva napitka.
Takođe je utvrđeno da pojedinci koji su uzimali mleko, imaju tendenciju ka većem smanjenju telesnih masti. Istraživači napominju da istraživanje nije izvršeno kako bi se uradio uporedni test sa sportskim napicima koji se mogu naći na tržištu, jer takva pića uglavnom sadrže proteine.
Džon M. Ajvi uradio je analizu čokoladnog i običnog mleka, kao i napitka sa ugljenim hidratima. Utvrdio je da čokoladno mleko ima bolju kombinaciju proteina i ugljenih hidrata od običnog mleka. Sto mililitara čokoladnog mleka sadrži oko 11,5 grama ugljenih hidrata, 3,5 grama proteina i 2 grama masti, dok napitak sa ugljenim hidratima sadrži 15 grama ugljenih hidrata, 2 grama masti, ali ne sadrži proteine.
Napomena
Ovo je samo jedan aspekt istraživanja. Čokoladno mleko verovatno ima još korisnih efekata, ali možda i neželjenih, koji ovog puta nisu istraživani.
Veoma je važno i ko je i kako pravio čokoladno mleko, jer pored mleka, mlečnih masti, proteina, ugljenih hidrata, minerala, vitamina, čokolade i kakaoa, u čokoladnom mleku iz tetrapaka (flašice) mogu se naći i neki dodaci, aditivi, konzervansi, zaslađivači i sl. koji možda i nisu zdravi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čokoladakalorijemastimlekoproteinisportska medicinaugljeni hidratizdrava hrana
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • N. N.

    Da, ali u kojim merama ga treba konsumirati? To nigde ne piše.