Čokoladom do genijalosti

Može zvučati kao daleko od realnosti, ali nauka pokazuje da ne bi bilo loše da jedemo više čokolade. Rezultati istraživanja pokazuju da zemlje u kojima se najviše jede čokolada imaju najveći broj nobelovaca po glavi stanovnika!
Istraživači kažu da je ideja za studiju nastala na osnovu rezultata nekoliko istraživanja koja su pokazala da određena grupa antioksidanata – flavonoidi, mogu da poboljšaju sposobnost razmišljanja. Kakao i čokolada bogati su flavonoidima, a ovi antioksidansi nalaze se i u zelenom čaju i u crnom vinu.
Nedavna istraživanja pokazala su da flavonoidi mogu da uspore i preokrenu opadanje sposobnosti razmišljanja koje dolazi sa godinama. Neke studije su takođe pokazale da flavonoidi poboljšavaju protok krvi do mozga, što mu može pomoći da bolje funcioniše.
Nobelove nagrade i čokolade
Istraživači kažu da je dokazano da čokolada poboljšava sposobnost razmišljanja na individualnoj osnovi, ali može imati efekta i na celu populaciju. Pošto nisu imali podatke o raspoloživom intelektu nacija, istraživači su koristili ukupan broj nobelovaca po stanovniku kao pokazatelj vrhunske moći mozgova među različitim populacijama.
Napravili su listu od 22 zemlje sa najviše nobelovaca koju su uporedili sa podacima o godišnjoj potrošnji čokolade po glavi stanovnika tih zemalja. Rezultati su pokazali iznenađujuće snažnu povezanost količine čokolade koja se konsumira i broja nobelovaca u nekoj zemlji. Što se u nekoj zemlji više jede čokolade, to ta zemlja ima više nobelovaca.
Švajcarska se našla na vrhu liste kao zemlja koja ima najviše nobelovaca, a ujedno koristi i najviše čokolade. Istraživači procenjuju da će biti potrebno malo manje od pola kilograma čokolade po osobi godišnje da bi se povećao broj nobelovaca u toj zemlji za jedan.
Napomena
Kada je reč o našoj zemlji, trebalo bi da se pojede nešto više od 3,5 miliona kilograma čokolade za godinu dana kako bismo dobili bar jednog nobelovca.
Već je dokazano da pojedini sastojci čokolade povoljno utiču na zdravlje, ali je ovde izneto jedno novo interesantno razmišljanje i istraživanje. Za njegovu naučnu potvrdu potrebna su sveobuhvatna i obimnija istraživanja.
Naravno, istraživači napominju da su potrebna dalja istraživanja kako bi se otkrilo da li su flavonoidi iz čokolade zaista uzrok genijalnih umova.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čokoladačokolada i mozakčokolada i zdravljeflavonoidiNobelova nagrada
Komentari (0)
Dodaj komentar