Da li je mleko zaista dobro za organizam (1)

Nekada je mleko bilo smatrano jednom od najhranljivijih namirnica. Kasnije su se pojavila i potpuno suprotna mišljenja. Istraživali smo različite tvrdnje o mleku da bismo ustanovili treba li piti čašu mleka dnevno ili ne.
Danas ima puno protivnika mleka. Čak postoji i sajt posvećen štetnosti mleka, koju članovi ovog internet udruženja propagiraju. Na sajtu se može pročitati mnoštvo članaka u kojima se pripisuju najgore osobine ovoj (još do juče obožavanoj) namirnici. Tu se, na primer, tvrdi da kravlje mleko sadrži kancerogene hormone, a da se ova činjenica u javnosti prikriva zbog velikog priliva novca iz industrije mleka i mlečnih proizvoda. Bez obzira na to da li verujemo u ovako nešto ili ne, ipak nas date tvrdnje navode da se zapitamo. Vodeći američki nutricionisti istraživali su tačnost uobičajenih stavova o mleku, zagovornika i protivnika ove namirnice. Evo njihovih odgovora na neka od glavnih pitanja:
Da li je mleko namirnica koja pomaže pri sagorevanju masnoća?
Odgovor bi bio: možda. Urađeno je šestomesečno istraživanje Univerziteta u Tenesiju: jedna grupa ispitanika uzimala je triput dnevno mleko i mlečne prerađevine, a druga samo jednom dnevno, uz šumeće tablete kalcijuma. Otkriveno je da je prva grupa ispitanika izgubila više masnih naslaga sa stomaka od druge. Takođe je pronađeno da kalcijum u veštačkom obliku (u obliku pilula i šumećih tableta) nije tako efikasan kao mleko. Zašto? Zato što na efekat sagorevanja masnoća ne utiče samo kalcijum već i druge komponente koje se mogu naći u mleku, poput mlečnih proteina. Naravno, ključ uspeha za gubljenje masnoća nije samo unos mleka već i celokupan način ishrane.
Da li mleko izgrađuje mišićnu masu?
Odgovor stručnjaka je: apsolutno. Stručnjaci kažu da je to jedna od najboljih namirnica za snažne mišiće. Mlečni protein sastoji se od 80% surutke i 20% kazeina. I jedno i drugo su visokokvalitetni proteini, ali surutka je naročito važna jer sadrži "brzi protein", koji se brzo apsorbuje u krvotok. To čini mleko veoma korisnim posle bavljenja fizičkom aktivnošću. Kazein se dosta sporije vari, pa je idealan za obezbeđivanje zaliha proteina u dužem vremenskom periodu – između obroka ili dok spavate. Dakle – čaša mleka dnevno obezbeđuje telu idealnu kombinaciju proteina za izgradnju mišića.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kalcijummleko
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • Marija Tizmonar

    Ja obožavam mleko i nijedno istraživanje me neće odvojiti od mleka!

  • Ivana Milosavljević

    O cemu se zapravo radi? Velike kompanije za proizvodnju mlijeka u svijetu misle samo na jedno – čist profit. Iz tog razloga, počeli su da ubrizgavaju u krave hormon rasta, koji služi za povećanje proizvodnje mlijeka po kravi. Mi ga onda unosimo u sopstveni organizam pijući to mlijeko. Naučna ispitivanja kažu da taj hormon rasta utiče na pojavu raka dojke kod žena i raka prostate kod muškaraca. Ja ne sumnjam u kvalitet miljeka koji su proizvodile naše bake, ali u ovaj sumnjam.

  • Zoran Jezernik

    Ja popijem svakog dana jedan litar mlijeka od 3,8% masti. Imam 50 godina i do sada nikada nisam bio bolestan. Od svih svojih vršnjaka izgledam mlađe najmanje za 10 godina. Ali za mene je još uvijek najbolja varenika sa Jelovice, Crna Gora, i to hladna, sa puno kajmaka. Nažalost, mogu je piti samo jedan mjesec godišnje, jer zivim i radim u Študgartu. Zato, pijte mlijeko, jer je zdravo. Pozdrav iz Študgarta.

  • Rada Đukanović

    Najbolja je varenika iz Savnika!

  • Violeta Ćuk

    Činjenica je da kravlje mleko može da izazove grčeve kod beba, ali ako ga prokuvamo pre upotrebe i razblažimo vodom, bebe će ga sa lakoćom prihvatiti bez propratnih štetnih efekata. Svakako, treba pooštriti kontrolu mleka i u državnom i u privatnom sektoru.

  • Milan Jovanović

    Članak je veoma poučan.