Da li je mleko zaista dobro za organizam (2)

Nekada je mleko bilo smatrano jednom od najhranljivijih namirnica. Kasnije su se pojavila i potpuno suprotna mišljenja. Istraživali smo različite tvrdnje o mleku da bismo ustanovili treba li piti čašu mleka dnevno ili ne.
Kravama se daju hormoni. Da li to negativno utiče na kvalitet mleka?
Stručnjaci tvrde da taj postupak nema loše posledice po mleko. Već dvadesetak godina zakonski je dozvoljeno ubrizgavanje marvi hormona rasta. Ova praksa rezultovala je efikasnijom proizvodnjom mleka i nižom cenom mlečnih proizvoda. Ipak, u nekim krugovima pojavile su se mračne slutnje: hormon rasta koji se ubacuje u kravlje telo povezivan je sa najopakijom bolešću – rakom. Ipak, stručnjaci su nakon niza istraživanja zaključili sledeće: ovaj hormon nije opasan za ljude koji piju mleko hormonski tretiranih krava, zato što se on mora ubrizgati da bi bio delotvoran, ne može se uzimati oralno, poput recimo steroida: proces varenja uništava ovaj hormon u integralnom obliku. Dakle, aktivna forma ovih hemikalija ne dospeva u ljudsko telo. Ipak, može se postaviti i sledeće pitanje: da li je ubrizgavanje hormona rasta etički ispravno, jer se time može ugroziti zdravlje krave? Mnogi branioci prava životinja ne slažu se sa ovakvim postupkom.
Kakav je uticaj antibiotika?
Kravama se povremeno daju i antibiotici. Da li oni negativno utiču na kvalitet mleka? Nema pouzdanog odgovora na ovo pitanje. Neki naučnici tvrde da pijenje mleka krava koje su lečene antibioticima može izazvati sledeću hemijsku reakciju u čoveku: lek koji je na taj način uneo u svoje telo neće više biti efikasan kada ga sledeći put uzme uobičajenim putem. Ipak, ove tvrdnje nikada nisu dokazane. Ako vam i pored toga stvaraju nelagodnost, kupujte mleko u specijalizovanim mlekarama, gde se možete i detaljno raspitati o njegovom poreklu.
Da li ste netolerantni na laktozu?
Ako vam mleko opterećuje stomak, možda je upravo o tome reč. To možete proveriti na sledeći način:

  • 1. korak: kupite dve vrste mleka, obično i mleko bez laktoze.
  • 2. korak: nedelju dana pijte 2 čaše dnevno jedne vrste mleka na prazan stomak i beležite svaki osećaj mučnine ili nelagodnosti.
  • 3. korak: ponovite isto ali sa drugom vrstom mleka.
  • 4. korak: uporedite rezultate; ako se razlikuju, vi jeste netolerantni na laktozu i ubuduće izbegavajte mleko koje je sadrži.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kalcijummleko
Komentari (0)
Dodaj komentar