Deca i slana hrana

Američka vlada nedavno je saopštila zabrinjavajući podatak da 90% američke dece unosi više soli nego što bi trebalo. To znači da deca doživotno povećavaju rizik od visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja. Do ovih podataka se došlo analizom ishrane oko 2.000 dece tokom 2009-2010. godine širom Amerike.

U proseku, deca uzrasta od 6 do 18 godina jedu 3.300 miligrama natrijuma dnevno, čak i pre nego što posole hranu koja je na stolu, ustanovili su istraživači iz Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Aktuelne smernice za ishranu preporučuju da deca unose manje od 2.300 miligrama natrijuma dnevno. Velika količina soli koju deca pojedu negativno utiče na njihovo zdravlje, rekla je zamenik direktora centra Ileana Arijes.

Ovako velike količine soli u ishrani dece stvaraju veliku verovatnoću da će ta deca kasnije postati gojazna, imati povišen krvni pritisak i bolovati od srčanih oboljenja, odnosno biti u velikoj opasnosti od moždanog udara.

Namirnice sa najviše soli, tj. natrijuma, koje američka deca jedu: pica, hleb, peciva, slane grickalice, hamburgeri, sendviči, sir, pljeskavice, meksička jela, supe…

Slana hrana ne samo da neposredno šteti zdravlju dece već, što je možda i gore, oblikuje njihove buduće prehrambene navike. „Mi znamo da se ukus (osećaj) za slano uspostavlja kroz ishranu u mladosti“, rekla je Arijes, „Ne samo da deca sada unose u sebe previše natrijuma nego se kod njih uspostavlja visok prag ukusa soli za naredni period života.“

I drugi stručnjaci se slažu sa tim da su dugoročni efekti slane hrane zabrinjavajući. Dr Erika Brodi, pedijatar u jednoj dečjoj bolnici u Njujorku, upozorava da slana hrana šteti deci, ali i stvara pogrešne navike kod njih, a kada se lošoj ishrani doda i previše šećera i masti, povećava se i zabrinutost za zdravlje budućih generacija.

Analizirajući ishranu dece, došlo se do zaključka da dete u proseku najviše soli unese u organizam kod kuće (65%), zatim u prodavnicama brze hrane (13,%), a 9% u školskim prodavicama hrane.

Roditelji treba u supermarketu ili u restoranu da pročitaju na etiketi ili u meniju koliko svaka namirnica sadrži soli, pa da biraju manje slanu hranu. Tako se može znatno smanjiti unos natrijuma u organizam kroz svakodnevnu ishranu. Preporuka roditeljima je da u svakodnevne dečje obroke „ubace“ što više svežeg voća i povrća, a tokom pripremanja hrane koriste što manje soli.

Američki federalni zvaničnici pozvali su proizvođače prehrambenih artikala i restorane brze hrane da smanje za oko 20% količinu soli koju koriste u proizvodnji hrane (obroka). Novi američki nacionalni standardi o ishrani trebalo bi da smanje količinu soli u hrani (školskim obrocima) u školskim restoranima i kafićima za 25% do 50% do 2022. godine. Ovakvim merama smanjio bi se unos soli u organizam dece za 200-420 miligrama.

Američko ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je niz akcija kako bi se smanjila količina soli u dečjoj hrani na svim nivoima (kuća, restorani, škola…). Preporučuje se i školskim okruzima i školama da povedu računa o zdravlju dece i unosu manjih količina soli u dečji organizam kroz razne artikle ishrane.

Napomena

Kod nas deca takođe unose u organizam previše soli kroz redovnu ishranu: pecivo, pljeskavice, sendviči, grickalice… Pored toga, videvši od odraslih, naša deca imaju naviku da hranu uvek dosole ili začine, što količinu pojedene soli znatno povećava, a zdravlje posredno i neposredno ugrožava.

Zato roditeljima savetujemo: dajte deci što manje slane hrane, a što više voća i povrća i izbegavajte da naknadno solite hranu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

deca i slana hrananatrijum u hranislana hranaslana hrana i krvni pritisakzdrava ishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar