Evo u čemu je najbolje čuvati hleb kako bi što duže ostao svež

Prema nekim procenama i do 30 posto hrane koju kupimo propadne i bacimo je, a jedna od najčešćih namirnica čiji se višak nađe u kanti je – hleb. Ne možemo bez njega, pa često kupimo i više nego što je potrebno, a ako ga ne čuvate pravilno, za tri dana može da postane pretvrd, ili početi da miriše na kvasac, zbog čega je nejestiv.

Mnogi ga drže u plastičnim kesama. Iako to nije dobar izbor ako želite da poštujete ekološke standarde, to je donekle prihvatljivo rešenje, ali samo pod uslovom da u kesu ne može da uđe vlaga, kao i da hleb sam po sebi nije previše vlažan. Naime, u plastičnoj kesi ne postoji nikakav protok vazduha, pa će se u slučaju da ima vlage pre razviti plesan, odnosno hleb će se pre pokvariti.

U dobro zatvorenoj limenci

Bilo kakva kutija kod koje postoji mogućnost da se hermetički zatvori biće dobro rješenje. Bitno je da u nju ne ulazi previše vazduha, jer će se hleb sušiti, a da ga ipak malo ima, kako bi ga držao svežim.

Platnena kesa za hleb

Kutija ponekad možda nije praktična, pa je drugo dobro rešenje platnena torba za hleb. Danas ih relativno jeftino možete kupiti, a jednostavno ih je i napraviti od platna. Bitno je samo da na kraju koji ostaje otvoren provučete tračicu, uz pomoć koje vrećicu možete čvrsto zatvoriti.

Drvena kutija za hleb

To je odlično rešenje, a može biti i zgodan ukras u kuhinji. Ipak, imajte na umu – ako nije reč o kutiji koja hermetički može da se zatvori, hleb ipak prvo stavite u platnenu vrećicu, pa tek onda u kutiju.

Papirnata kesa za tost

Tvrdi i suvi tost možete čuvati u papirnatoj kesi, ili u plastičnom omotu u kojem ste ga kupili u prodavnici. Kad jednom otvorite kesu, vodite računa da je nakon što izvadite hleb koji vam treba, opet dobro zamotate, da ne ulazi vazduh.

Peti dan – u rernu s njim

Ako imate hleb koji stoji već neko vreme i izgubio je teksturu, stavite ga u zagrejanu rernu na nekoliko minuta i povratiće svežinu i izgled. Rerna će ‘izvući’ vlagu iz njega. Ali, zagrevajte ga neposredno pre nego što ćete napraviti sendvič i ono što tad eventualno niste pojeli – bacite, savetuju na portalu 1milionwomen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cuvanjehlebsvezina
Komentari (0)
Dodaj komentar