Evo zašto su ljute papričice toliko moćne…

Novo istraživanje iz Amerike donosi podatak da redovno konsumiranje ljutih papričica može produžiti životni vek.

Istraživanje je analiziralo podatke 16.000 Amerikanaca u periodu od čak 19 godina, a ljuta papričica bila je povezana sa 13% manjim rizikom od smrti.

Pošto je ovo bila opservaciona studija, nije ponuđen nijedan dokaz o uzročno-posledičnoj vezi između smrtnosti i ljutih papričica. Međutim, već postoje dokazi da začinjena hrana ima zdravstvene beneficije i može produžiti život.

Pošto ljuta paprika sadrži začin pod nazivom kapsaicin, koji deluje iritantno i izaziva osećaj pečenja na bilo kom tkivu sa kojim stupi u kontakat, povezanost je očigledna. Začin kapsaicin može pozitivno uticati protiv gojaznosti, a deluje i kao antioksidans, za upalu grla i kod nekih vrsta kancera.

Istraživanje navodi da začinjena hrana nije prikladna za svakoga, naročito ne za osobe sa gastrointestinalnim problemima. Takođe, i osobe sa probavnim problemima, poput čira na želucu, moraju biti oprezne sa začinjenom hranom.

Istraživanje navodi i neophodnost daljih istraživanja o prednostima drugih začina koje se nalaze u ljutoj paprici i efektima na zdravlje.

Dokazi takvih istraživanja mogu dovesti do novih uvida i pregleda odnosa uticaja ishrane na zdravlje kao i na razvoj novih terapija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ljuta paprikaljute papričicezačini
Komentari (0)
Dodaj komentar