Hrana posle koje ste i dalje gladni

Mnogi osećaju glad i to u veoma brzo nakon obroka. Problem nije u količini hrane koju konzumirate, već u vrsti namirnica. U nekima od njih, čak i u onim zdravima, nedostaju određene belančevine i vlakana koja pružaju osećaj sitosti.

Jednostavnom zamenom ili pripremanjem hrane na drugačiji  način može da postigmete potpuno suprotan efekat, piše Bright Side.

Ceđeni sok 
Ceđeni sok od  pomorandže je zdrav za organizam, alimože podstaći glad. To je zato što mu nedostaje važan deo voća koji je je hranjiv, a to su vlakna.

Osim toga, može dovesti do povećanja nivoa šećera u krvi što na kraju dovodi do naglog spuštanja, a time i do osećaja gladi. Voda sa komadićima voća u ovom slučaju je bolji izbor.

Jogurt s niskim procentom masti 
Jogurti sa manje masnoća jesu zdraviji, ali nisu dovoljni da zasite, pa biste ubrzo mogli da osećate glad. Jogurt poput grčkog ima dovoljno belančevina koje će vas zasititi.

Pločice od žitarica
Pločice od žitarica su dobar izbor za laganu užinu, ali iako imaju malo kalorija mogle bi da dovedu do osećaja gladi zbog procenta šećera i ulja. Radije posegnite za bademima, lešnicima i drugim orašastim plodovima.

Sir
Mnogi mlečni proizvodi poput sira imaju takav efekat da nakon njihovog konzumiranja samo želimo još. Dobra zamjna je skuta ili albuminski sir koji ima puno proteina, a i dalje je niskokaloričan.

Način pripreme jaja
Jaja su uopšteno posmatrano hranjiva, ali mnogi izbegavaju žumanca kako bi uneli manje kalorija. Žumanca sadrže masti koje zasite, a ujedno pomažu da se lakše apsorbuju hranjive supstance iz jaja.

Pomfrit
Prženi krompirići su  puni soli i trans masti koji utiču na hormone u želucu koji su zaslužni za osećaj sitosti. Dodavanjem kečapa koji sadrži kukuruzni sirup sa visokim procentom fruktoze u ovom slučaju samo pogoršavamo stvari. Bolja opcija je kuvani krompir, jer kuvanjem u vodi neće nestati vitamini i skrob kao kod prženja. Lakše ćete utoliti glad, a i unećete i manje kalorija.

Žvakaća guma
Mnogi su uvereni da će žvakanjem žvakaćih guma sami sebe prevariti i umisliti da jedu, a pritom neće unositi kalorije. Takav trik zapravo daje suprotan efekat.  Želudačni sokovi se usled žvakanja pripremaju za obrok, pa se automatski javlja i osećaj gladi.

Jabuke
Voće će uvek zasititi, ali ne i jabuke ako se jedu same. One podižu nivo glukoze i brzo se vare, pa se samim time brže oseti glad. Dodajte im proteine, poput orašastih plodova i upotpunite jelo.

Pahuljice
Pahuljice su često pravljene uz pomoć šećera i veštačkih zaslađivača, i nemaju vlakana i proteina koji su važni za održavanje nivoa šećera u krvi na početku dana. Zobena kaša je bolji izbor zahvaljujući visokom procentu vlakana i sposobnosti upijanja vode.

(Bright Side, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gladhrana
Komentari (0)
Dodaj komentar