Hrana za celodnevnu energiju

Hrana koju unosimo u organizam je kao gorivo za naše telo. Ako ne jedemo dovoljno pravih vrsta namirnica, ostanemo bez energije. Na sreću, neke namirnice nam mogu pomoći u borbi protiv umora. Evo nekih saveta stručnjaka o tome čega treba više jesti i piti da bismo ostali fokusirani, vispreni i puni energije tokom čitavog dana.
Energetski obrok u borbi protiv stresa: hrana bogata ugljenim hidratima poput integralnih kolačića sa voćem. Ova namirnica podiže nivo serotonina, supstance koja je vrlo važna za rad našeg mozga i utiče na raspoloženje.
Tamna čokolada takođe može biti od pomoći.
Korisna su i jela koja se jedu kašikom – supe, čorbe i sve ostalo što sadrži tečnost u sebi. Hidratacija organizma je najjednostavniji način da ostanemo pribrani, koncentrisani i fokusirani. Važi i suprotno – izbegavajte "suva" jela poput pereca i drugih peciva.
Što se tiče pića, tu važe sledeći saveti: pijte što više čaja, jer njegovi elementi smanjuju umor, pospešuju budnost i poboljšavaju rad memorije. U borbi protiv stresa naročito je uspešan crni čaj. Prema istraživanju obavljenom na Londonskom univerzitetu, odrasle osobe koje su pile čaj četiri puta dnevno tokom šest nedelja, imale su u napetoj situaciji znatno niži nivo hormona stresa – kortizola, u poređenju sa subjektima koji su pili lažni čaj, tekućinu nalik čaju odnosno – placebo.
Evo primera jelovnika koji pomaže u borbi protiv stresa: za doručak ovsena kaša sa nemasnim mlekom, 1 kruška, šolja oraha i crni čaj; za ručak minestrone supa bez natrijuma, kuvano povrće i šolja kokica; za užinu kriška crne čokolade i šolja crnog čaja; za večeru špageti sa školjkama i sa dosta začina, mala salata i jedna narandža; za ušinu šoljica sorbea od maline.
Energetski obrok kada držite dijetu
Teško je imati dovoljno energije kada smanjujete unos kalorija, jer kalorije jesu energetske jedinice. Ako dijetu držite na nepreavilan način, ili ste izabrali neku rigoroznu dijetu – može se desiti da osećate vrtoglavicu i slabost. Šta možete učiniti?
Jedite više manjih obroka, na svaka 3 do 4 sata dopunjujte svoju zalihu energije. Dokazano je u mnogim istraživanja da samo jedan ili dva obroka dnevno nisu dobri ni za zdravlje ni za liniju.
Da biste održali energetski nivo, a istovremeno i odgovarajuću kilažu – izaberite namirnice poput: luka, banana, integralnih žitarica i sl, jer su bogate hranljivim vlaknima, a ne dodaju suvišne kalorije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hrana
Komentari (0)
Dodaj komentar