I vi sigurno grešite: Ove namirnice nikada ne čuvajte u frižideru

Većina u svom frižideru drži uglavnom sve namirnice koje kupi, a među njima su i jaja i maslac. Međutim, vrhunski kuvari tvrde da grešite i da postoji određena hrana kojoj nipošto nije mesto u frižideru.

1. Kečap

„Ako je kečap bio u frižideru ja uvek probam je li se promenio ukus. On ima svoje prirodne kiseline zbog kojih bez problema može stajati u kuhinjskom elementu. Ako ga ne koristite često, najbolja je opcija staviti ga u frižider, ali morate znati da će se ukus promeniti.“, napominje Majkl Šulson, osnivač Schulson Collective, a prenosi Večernji list.

2. Mocarela

„Ona će u frižuderu postati jako tvrda i izgubiti svoju predivnu strukturu i ukus“, tvrdi Melisa O’Donel, glavni šef u restoranu Seven Seeds

3. Jaja

„Kada sam odrastala moja majka nikad u frižider nije stavljala jaja, a ja sam primetila da ona imaju čudan, ustajali ukus. Kod kuće ih držim na policama ali maksimalno nedelju dana nakon kupovine“, smatra Majkl Beltran, šef i vlasnik restorana Ariete and Chug’s.

4. Koštunjavo voće

“Sezona koštunjavog voća poput breskvi, šljiva, nektarina i kaisja traje jako kratko, kada se beru i šalju u prodavnice. Najbolje ih je jesti kad su sveže, a ako se stave u frižider, postaće mekane. Možete ih čuvati u frižideru ako od njih planirate da napravite kolač ili kompot. Možete ih staviti u ​​zamrziva​č samo u komadima, kao deo deserta, nikako celu voćku“, savetuje Jet Tila, šef i TV voditelj.

5. Majonez

“To se odnosi samo na one komercijalno proizvedene, a ne na domaći proizvod. Kiseline u majonezu usporavaju razvoj bakterija pa hlađenje nije potrebno. Baš kao što je slučaj s maslacem, i majonez je mnogo bogatijeg ukusa ako se skladišti na sobnoj temperaturi“, smatra Rasti Bovers, vlasnik Pine Street Marketa.

6. Paradajz

„Njih nikada ne stavljate u frižider. Na sobnoj temperaturi paradajz će sazrevati tokom čega će se svi sokovi pomišati i ravnomjerno rasporediti po njemu. Ako ga čuvate u frižideru ukus neće biti ni približno savršen, a on će ostati tvrd“, savetuje Džejson Bergeron, šef Chroma Modern Bar+ Kitchen.

7. Maslac

„Ima li što na ovom sv​ietu napornije od razmazivanja tvrdog maslaca po hlebu?! Ako ga čuvate na sobnoj temperaturi, uvek vam je pri ruci, spreman za korišćenje“, izjavila je Biran Landry, šef i vlasnik restorana Jack Rose and Marsh House

8. Čokolada

„Mnogo je onih koji čokoladu drže u frižideru jer veruju da će tako duže trajati. Ali događa se upravo suprotno – uništava se tekstura, aroma i ukusi ove savršene poslastice“, zaključuje Diego Oka, šef restorana La Mar by Gaston Acurio.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čokoladafriziderjajanamirnice
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Dzukele,moj kom nije bio ok

  • verka

    Pa onda nam frizider i netreba, samo da trosi struju i zvrji prazan.

    • Anonimni

      Od kada se sljive, breskve, kajsije i nektarine ubrajaju u kostunjavo voce? To su bademi, lesnici, orasi, pistaci.

  • Ccccc

    Daj, ne lupajte! A sta se drzi u frizideru ako se ne drze navedene namirnice? Jedino se slazem za kečap i paradajz

    • Anonimni

      A zasto vecina pobrojanih u marketima stoji u rashladnim uredjajima, a ne na gondolama? A paradajz je mnogo lepsi rashladjen.