I vi volite beli luk? Rešite se odmah neprijatnog zadaha!

U zimskom periodu mnogi se okreću prirodnom leku protiv prehlade, belom luku, ali uz sva njegova dobra svojstva, neprijatan zadah je upravo ono što nas sprečava da ga konsumiramo češće i u većoj meri.

Međutim, zbog antibakterijskih i antioksidantskih svojstava, beli luk nemojte izbegavati, već naučite kako da suzbijete neprijatan miris koji ostavlja u ustima.

Snažan miris potiče od jedinjenja sumpora koja se u krvi oslobađaju tokom probave hrane. Ni pasta za zube ni vodica za ispiranje usta neće vam pomoći da se rešite mirisa belog luka, ali postoje neke namirnice koje će svakako pomoći u tome.

Istraživanja su pokazala da su to jabuke, zelena salata, celer, krompir, cikorija, peršun, bosiljak, menta ili pečurke. Ove namirnice sadrže fenole, jedinjenja koja reaguju sa sumporom iz belog luka i neutrališu neprijatan miris.

Najviše fenola ima u menti, i naučnici savetuju da je možete pojesti i svežu ili popiti čaj od nane.

– Sveže namirnice imaju više enzima koji ubrzavaju proces i bore se protiv mirisa belog luka, ali svakako možete popiti i sok od jabuke i čaj od nane nakon obroka, ako želite da miris belog luka nestane, objasnila je Šeril Berindžer sa Univerziteta u Ohaju, koja je sprovela eksperiment o zadahu nakon konsumiranja belog luka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

beli lukzadah iz usta
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Bracko NIS

    Najjednostavniji nacin da se resite neprijatnog zadaha od belog luka je popiti nekoliko gutljaja hladnog mleka. Probao funkcionise.

  • SENOVIĆ

    Smrdi ali ga obožavam. Đumbir i pirikilomentan ubijaju njegov zadah.