Iznenađujuće kombinacije hrane

Postoje neki stereotipi i predrasude u vezi sa hranom, tako da često mislimo da se neka hrana sa drugom hranom „ne slaže”.
Međutim, druge kulture imaju neke za nas neobične kobinacije hrane pa vam predlažemo da probate:
Đumbir, bosiljak i kruška
Kuhinja jugoistočne Azije često spaja voće i sveže bilje. Đumbir ima oštar ukus koji dodaje sjaj, dok je bosiljak biljka koja se lako meša i povećava prirodnu slast voća. Iseckajte na kriške neki od zrelih plodova voća, kao što su kruška, jabuka, dinja, breskva, nektarina, šljiva ili grožđe. Zatim narendajte i dodajte đumbir i bosiljak, a po ukusu možete dodati vanilu ili med.
Krastavac, dinja i riblji sos
Ukusan riblji sos poboljšava ukus svemu onome sa čime se promeša, uključujući i voće. Riblji sos možete upotrebiti da napravite uksunu salatu sa krastavcima i dinjom, a možete ga dodati i sosu za špagete, prelivu za salate, čorbama ili marinadama.
Grilovana piletina i riblji sos
Kako biste dobili misteriozno začinjenu grilovanu piletinu koja je daleko od ukusa piletine spremljene na roštilju, takođe možete upotrebiti riblji sos. Pomešajte polovinu šolje šećera, mleveni beli luk, crveni čili u prahu, dve kašike kanola ulja i malo ribljeg sosa i dobićete ovaj slani, misteriozni sastojak. Utrljajte smesu na piletinu i ostavite je u frižideru preko noći. Zatim je možete spremiti na roštilju ili sporo peći dok ne postane hrskava.
Rotkvice i lubenica
Ove dve namirnice mogu delovati kao čudna kombinacija, jer oštar ukus rotkvica odstupa od slatkog i laganog ukusa sveže lubenice. Kako biste napravili letnju salatu, iseckajte rotkvice i lubenicu i dodajte so, biber i malo soka od limuna ili limete. Sok od citrusnog voća možete zameniti vinskim sirćetom i dodati crveni luk za drugačiji ukus.
Maslinovo ulje, feta sir i svež limun
Ovo je klasična istočno-mediteranska kombinacija namirnica koja je veoma dobra, jer se različiti ukusi međusobno slažu: slani i kremasti feta sir, maslinovo ulje i voćne kiseline svežeg limunovog soka. Ovu kombinaciju možete probati i kao preliv za salatu od lubenice i rotkvica.
Ruzmarin, rikota sir i voće
Ova kombinacija predstavlja mešavinu slatkog letnjeg voća, bilja i blagog sira. Ispecite testo za picu na tiganju dok ne porumeni, a zatim sačekajte da se ohladi. Dodajte 400 grama rikota sira i jednu šolju maskarponea (neslan sir). Preko toga možete staviti neko bobičasto voće, dinju, višnje, šljive ili nektarine, a zatim posuti ruzmarin, bosiljak, crni biber i šećer. Na kraju iscedite pola limuna.
Čili papričica, so i šećer
Ovaj trio je dosta prisutan u jelima, počev od američkih umaka za roštilj do nekih azijskih jela. So i šećer mogu ukrotiti vatreni zalogaj čili papričica. Pomešajte pola kašičice soli, 2 kašike šećera i čili papričice po želji, zatim to utrljajte na pečenu ili grilovanu ribu, piletinu i drugo meso ili povrće. Ovaj miks takođe možete nasuti preko narezanih komada breskve i dinje.
Kriške sirovog luka, so i šećer
Ublažite oštar ukus luka tako što ćete ga iseći na tanke kriške i staviti u činiju koja sadrži so i šećer u odnosu 1:1,5. Činiju ostavite u frižideru preko noći. Ovako pripremljeni luk možete dodati u salate ili pljeskavice i sendviče. Brzo zaslađivanje luka možete ostvariti tako što ćete naseckani luk staviti u posudu i posuti sirćetom, a zatim staviti u mikrotalasnu 2 do 3 minuta.
Kukuruz, limeta i čili
Pomešajte 1 čašu soka od limete, 1 čen mlevenog belog luka i 1 kašičicu čilija u prahu. Ostavite sat vremena na sobnoj temperaturi. Polijte ceo pečeni kukuruz ovom smesom i dodajte so i puter po želji. Slatko-kiseli dvojac ublažava ljutinu čilija, ali i naglašava njegov ukus.
Slanina, crni luk i sirće
Osvežite salate i povrće uz pomoć mešavine zadimljene slanine, oštrog ukusa luka i oporog ukusa jabukovog sirćeta. Kuvajte 3 trake seckane slanine u 3 kašike maslinovog ulja. Ocediti slaninu, zatim lagano ispržite tanko sečeni luk. U to dodajte 1/3 šolje sirćeta i kuvajte. Dodajte slaninu, a zatim celu smesu možete koristiti kao preliv za hranu ili salatu.
Balzamiko sirće i bosiljak
Balzamiko sirće i svež bosiljak su dve sladokusne namirnice sa oporim ukusom u pozadini, što uvek dobro deluje zajedno. Dodajte ovo sirće i bosiljak u salatu sa paradajzom i sečenom svežom mocarelom. Pored toga, ovaj dinamični duo možete dodati svežim breskvama, dinji, jagodama, sladoledu od vanile, ribi na žaru, jagnjetini ili hladnoj piletini, čorbama ili marinadama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bosiljakbreskvečiliDinjađumbirhranakrastavaclubenicapovrćeriblje uljerotkvicesirsirćevoće
Komentari (0)
Dodaj komentar