Jabuke su dobre za krvne sudove

Nedavno je još jedna studija dokazala zdravstvene dobrobiti jabuka: ustanovljeno je da svakodnevno konsumiranje jabuka smanjuje nivo holesterola u krvi i još dva pokazatelja koja su povezana sa upalama i naslagama masnoća na zidovima arterija.
"Prijatno smo iznenađeni činjenicom da jabuke toliko efikasno snižavaju nivo lošeg holesterola", kaže istraživač studije Bahram H. Arjmandi, profesor na Univerzitetu Florida.
Eksperti kažu da rezultati studije odgovaraju prethodnim dokazima da jabuka zaista drži podalje od doktora.
"Posmatrajući čitav skup studija o čoveku i životinjama, zajedno sa in vitro laboratorijskim studijama, kada se sagledaju aktivne komponente u jabukama i soku od jabuka, postoji očigledna korist", ističe Dajan Hejson (Dajana A. Hajson), nutricionista i istraživač na Univerzitetu Kalifornija.
Iako nije učestvovala u pomenutoj studiji, ona je nedavno završila reviziju 80 studija, objavljenih od 2005. godine, o povoljnom uticaju jabuka na zdravlje. Ona navodi da pored kardiovaskularnih koristi, postoje dokazi da jabuka pomaže u regulisanju šećera u krvi, apetita, čuva pluća i štiti od raka.
Prednost jabuka nad suvim šljivama
Za potrebe studije, istaživači su izabrali 160 žena kojima je nasumično dodeljeno da jedu jednu porciju jabuka ili suvih šljiva na dan.
Učesnicama studije je urađena analiza krvi posle 3, 6 i 12 meseci kako bi se sagledali pokazatelji o zdravlju srca.
Nakon godinu dana, ženama koje su jele jabuku nivo holesterola je opao u proseku za 14%. Nivo lošeg holesterola je smanjen u proseku za 23%. Nivo lipid-hidroperoksida, koji biohemijski učestvuje u začepljenju srca i C-reaktivnog proteina, koji je pokazatelj zapaljenja, opali su za jednu trećinu.
Pored toga, grupa žena koje su jele jabuke smršala je u proseku po 1,4 kilograma u roku od godinu dana.
Arjmandi navodi da je kod žena koje su jele suve šljive takođe primećeno blago smanjenje tih pokazatelja, ali ne u istoj meri kao kod onih koje su jele jabuke.
Prednosti jabuke
Ekspreti kažu da postoji nekoliko mogućih objašnjenja na koji način jabuka pomaže zdravlju srca.
Jabuka je bogata pektinom, rastvorljivim vlaknima, koja sprečavaju apsorpciju holesterola u crevima i podstiču telo da radije koristi masnoće nego da ih zadržava.
Kora jabuke je bogata polifenolom, antioksidantom koji sprečava ćelijska oštećenja od slobodnih radikala.
Iako je studija koristila suve jabuke zbog praktičnosti, Arjmandi kaže da je sa svežim jabukama još bolje i da nije važno da li su jabuke crvene, zelene ili žute. "Svaka jabuka je zdrava", kaže on.
Još jedna ključna stvar je da treba da se jede celo voće umesto da se traže individualni sastojci među dodacima.
"U većini slučajeva, celo je bolje nego zbir njegovih delova", kaže Hajson. Što se tiče dnevnog unosa, jedna jabuka dnevno je dovoljna, mada Arjmandi kaže bi dve na dan mogle biti još bolje.
"To je izvodljivo i praktično, pored toga ljudi vole jabuke", kaže on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

holesteroljabukajabuka i zdravljekrvni sudovivoće i zdravljezdrava hrana
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Radica Campar

    Jabuke su zdrave za stare i mlade i potrebno je da se jedu preko cijele godine. I to je voće kog ima u toku cijele godine.