Jaja i salmonela

Letnji period je „pogodan“ za razvoj salmonele, koja se obično dobija od pokvarene hrane kao što je: meso, mleko, jaja, kolači…

Jaja i čuvanje

Duže čuvanje jaja u neodgovarajućim uslovima, kod kuće ili u prodavnicama, povećava rizik od trovanja hranom i izazivanja salmonele – upozoravaju evropski stručnjaci za bezbednost hrane.

Stručnjaci Evropske agencije za bezbednost hrane otkrili su da se ako se rok trajanja jaja za korišćenje u kući produži sa 21 dan na 28 dana – rizik od infekcije povećava i do 50%. Agencija savetuje da pre kupovine pogledate datum proizvodnje i rok upotrebe pakovanih jaja i naročito obratite pažnju na to da li su datumi prepravljani.

Konfuzija oko datuma roka upotrebe može dovesti do toga da jaja bacite ako primetite da su pokvarena ili se inficirate ukoliko je prošao rok, a to se ne primećuje po ukusu i mirisu.

Prodaja i skladištenje

Kao primer navodimo da se više od 11 milijardi jaja pojede u Velikoj Britaniji svake godine.

Rok trajanja jaja prodavnice bi trebalo da prikažu prilikom prodaje. Ako su jaja pakovana po 6-10, onda na pakovanju treba da se vidi datum. Ako se prodaju na komad, poređana na kartone, onda bi na grupnom pakovanju trebalo da stoji oznaka datuma.

Dok su jaja u roku za upotrebu, ona zadržavaju najbolji kvalitet, teksturu i aromu. Čuvanje jaja u frižideru je jedini način da se smanji rizik od infekcija izazvanih dužim skladištenjem, kao i temeljno kuvanje.

„Ako je salmonela prisutna unutar jaja, ona se može razmnožavati brže pri povišenoj temperaturi i dužem skladištenju. Međutim, temeljno kuvanje jaja smanjuje rizik od infekcije“, kaže Džon Grifin iz Evropske agencije za hranu.

Od kada kokoška snese jaje, ono je bezbedno za korišćenje u roku od 3 nedelje, ali posle toga, naučnici tvrde da rizik od salmonele (ili trovanja) raste, čak i ako se jaja čuvaju u frižideru (i u kući i u prodavnici).

Jaja i salmonela

Zdravlje kokošaka, zdrava ishrana kokošaka i pravilno skladištenje jaja do upotrebe – osnovni su preduslovi da se spreči salmonela.

U Velikoj Britaniji su od 1998. pokrenute opsežne mere da se osigura zdravlje kokošaka (vakcina), pravilno skladištenje i kvalitet jaja u prodaji. Kao rezultat sveobuhvatnih mera, zabeležen je pad broja obolelih ljudi od salmonele od 99% u periodu od 1997. do 2011. godine.

Saveti

  • Ako ste jaja uzeli iz kutije, čuvajte ih i koristite do datuma označenog na kutiji.
  • Čuvajte jaja na konstantnoj temperaturi manjoj od 20° Celzijusa, najbolje u frižideru.
  • Uzmiti jaja iz frižidera do pola sata pre kuvanja – tako je najbezbednije.
  • Čuvajte jaja dalje od jakih mirisa hrane ili hemikalija jer su ljuske jajeta porozne.
  • Čuvajte jaja dalje od sirovog mesa.
  • Operite ruke pre i posle rukovanja jajima.
  • Nemojte koristiti prljava, ispucala ili polomljena jaja.
  • Nemojte dugo čuvati ili više puta podgrevati jela sa jajima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čuvanje hranečuvanje jajapokvarena jajasalmonelatrovanje hranomtrovanje jajima
Komentari (0)
Dodaj komentar