Južno voće protiv moždanog udara

Istraživači su uspeli da identifikuju jedinjenje u narandžama, grejpfrutu i drugim vrstama južnog voća koje može smanjiti rizik od moždanog udara kod žena.
Istraživanja su pokazala da konsumiranje voća i povrća štiti od moždanog udara zbog toga što ovi sastojci sadrže jedinjenja antioksidanata poznatih i kao flavonoidi, za koje je dokazano da poboljšavaju funkciju krvnih sudova i imaju antiinflamatorna dejstva.
Između ostalog, flavonoidi daju voću i povrću prepoznatljive živahne boje. Oni se takođe mogu pronaći u čokoladi i u crvenom vinu.
U nedavno objavljenom istraživanju, flavonoidi koji se u izobilju mogu pronaći u svim vrstama južnog voća, obezbeđuju najveću zaštitu od moždanog udara.
Žene čija ishrana sadrži najveći procenat flavonoida, imaju 19% manji rizik od moždanog udara u poređenju sa ženama koje imaju najmanji procenat unosa ovog jedinjenja.
Južno voće i moždani udar
Istraživači su pokušali da bolje razumeju uticaj šest određenih podtipova flavonoida na rizik od moždanog udara. To su učinili tako što su analizirali podatke skoro 70.000 medicinskih sestara koje su učestvovale u istraživanju. Podaci su prikupljani u periodu od 16 godina.
Na početku, kao i na svake četiri godine, učesnice su popunjavale upitnike o hrani koju su jele.
Među različitim tipovima flavonoida, veći unos, uglavnom iz citrusnog voća, posebno je povezan sa manjim rizikom od moždanog udara.
Žene čija ishrana sadrži najviše pomorandži, kao i sokova od narandže ili grejpfruta, imale su najniži rizik od moždanog udara.
Poruka istraživača
Istraživači smatraju da su neophodna dalja istraživanja i da ovi rezultati svakako ne znače da bi žene trebalo da uzimaju suplemente flavonoida.
Poruka za javnost se dalje komplikuje činjenicom da svež grejpfrut, kao i sok od grejpfruta, mogu ponekad izazvati opasne interkacije sa lekovima koji se obično prepisuju zbog smanjenja rizika od srčanog napada i moždanog udara.
Na primer, sok od grejpfruta može povećati rizik od problema u vezi sa jetrom u kombinaciji sa lekovima koji se koriste za snižavanje nivoa holesterola, a koji se nazivaju statini.
Pored toga, sok od grejpfruta u kombinaciji sa određenim lekovima za regulisanje krvnog pritiska, može povećati rizik od neželjenih efekata ovih medikamenata.
Stručnjaci se slažu da i pored toga što su dalja istraživanja neophodna, rezultati ove studije svakako potvrđuju već odavno poznato pravilo: ishrana bogata raznovrsnim voćem i povrćem štiti od bolesti srca i krvnih sudova.
Oni preporučuju kao bolju varijantu unos svežeg južnog voća umesto sokova, jer se na taj način može uticati na unos šećera i kalorija koje se nalaze u sokovima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grejpfrutjužno voćemineralinarandzavitaminivlaknavoćezdrava hranazdrava ishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar