Kafa i čokolada čuvaju srce!

Dobra vest za ljubitelje kafe, čaja i čokolade – rezultati nove studije pokazuju da redovno unošenje kofeina u određenim količinama ne može ugroziti srce i njegov ritam.

Ovaj nalaz osporava trenutna razmišljanja medicinskih stručnjaka, jer se smatra da su zdravstveni rizici od velikih količina kofeina relativno veliki, mada su potrebna detaljna istraživanja kako bi se utvrdilo koje su to šetne količine, na dnevnoj bazi.

Kliničke preporuke su uglavnom protiv redovnog konsumiranja velikih količina proizvoda koji sadrže kofein, jer to može uticati na poremećaj srčanog ritma. Drugi stručnjaci smatraju da ipak treba preispitati uticaj kofeina iz čokolade, kafe i čaja na rad srca.

Glavni autor studije dr Gregori Markus, direktor kliničkog istraživanja na Odseku kardiologija pri Univerzitetu Kalifornija u San Francisku, smatra da čokolada, kafa i čaj u razumnim količinama povoljno deluju na naš kardiovaskularni sistem.

On je komentarušući rezultate istraživanja dodao sledeće: „S obzirom na to da naš nedavni rad pokazuje da poremećaji otkucaja srca mogu biti opasni po zdravlje pacijenata, ovaj nalaz je posebno relevantan.“

Zdravstvenim radnicima je poznato da, u retkim slučajevima, dodatni ubrzani otkucaji srca mogu dovesti do srčanih problema, pa čak i do moždanog udara, a to je navedeno i u zvaničnom saopštenju Univerziteta.

Istraživanje je trajalo 12 meseci i obuhvatilo gotovo 1.400 zdravih ljudi koji su svakodnevno koristili u ishrani kafu, čaj i čokoladu. Oni su takođe nosili prenosne uređaje (holtere) koji su kontinuirano pratili pravilnost rada njihovog srca, neprekidno tokom 24 sata.

Šezdeset jedan odsto učesnika trošilo je dnevno više od jednog proizvoda koji sadrži u sebi kofein. Oni koji su konsumirali veće količine ovih proizvoda, nisu imali dodatne ubrzane ili nepravilne otkucaje srca.

„To je bio prvi uzorak u kom je posmatran uticaj kofeina na ubrzane ili poremećene otkucaje srca“, saopštila je vodeći autor studije Šalini Diksit, student medicine na Univerzitetu Kalifornija.

„Moguće je da akutna potrošnja proizvoda koji sadrže kofein utiče na povremene ubrzane otkucaje srca, ali da bi se to potvrdilo, potrebna su dalja istraživanja i proučavanja“, dodala je Šalini Diksit.

Naravno, istraživanjima treba utvrditi koja je to „štetna“ količina kofeina, odnosno koliko bi se dnevno smelo pojesti ili popiti proizvoda koji u sebi imaju kofein a da to ne utiče na poremećaj ritma srca.

Napominjemo da su se istraživači bavili „uskom temom“, a to je uticaj kofeina na pravilan ritam srca, ali nisu uzimani drugi eventualni uticaji na krvni pritisak, poremećaj spavanja, apetit, organe za varenje i druge organe.

Studija je nedavno objavljena u stručnom časopisa koji izdaje „Američko udruženje za srce“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

aritmijačokoladakafakofeinkrvni pritisaknesanicasrce
Komentari (0)
Dodaj komentar