Kafa – i korisna i štetna

Većina nas voli da pije kafu, ali previše kofeina u toku dana nije baš najzdravije. Za prosečnu osobu je korisno da popije jednu do tri šoljice kafe dnevno, ali previše kafe u toku dana stvara glavobolju na duže staze.
Vruća kafa u velikim količinama može prouzrokovati mnoge zdravstvene probleme.

Bolesti srca i krvnih sudova

Lekari se slažu u konstataciji da veća količina kofeina može dovesti do oštećenja srca i krvnih sudova.

Svakodnevno ispijanje većih količina kafe nepovoljno tiče na cirkulaciju, a dokazano je da povećava i nivo takozvanog lošeg holesterola u krvi. Osobama koje imaju visok krvni pritiasak ili česte aritmije ne preporučuje se „crni napitak“.

U Americi je vršeno dugogodišnje praćenje zdravlja lekara posle završenog školovanja. Praćenje i ispitivanje trajalo je preko 25 godina, i to na uzorku od 1130 muškaraca-lekara. Došlo se do rezultata da su lekari koji piju 4 šoljice kafe dnevno imali 2,3 puta veći rizik da obole od koronarne insuficijencije od lekara koji nisu pili kafu. Kod lekara koji su pili 5 šoljica kafe rizik za nastajanje ove bolesti bio je čak 2,8 puta veći.

Ostale bolesti i tegobe

U trudnoći kofein u većim količinama smeta i trudnici i fetusu i može imati negativne posledice po njihovo kasnije zdravlje. Takođe, kofein u većim količinama ženama pojačava menstrualne tegobe i pospešuje celulit.
Kafa u manjim količinama drži koncentraciju i može pomoći đacima i studentima pri učenju, ali veće količine stvaraju nesanicu i umanjuju koncentraciju. Svakodnevno ispijanje većih količina kafe dovodi do hroničnog umora i slabljenja otpornosti organizma na stresne situacije.

Kafa je dobar diuretik, ali u većim količinama smeta bolesnicima koji imaju dijareju (proliv). Pored toga, može doći do gubitka apetita i neželjenog gubitka težine. Osobama koje imaju problema sa čestim mokrenjem kafa može samo uvećati tegobe. Kofein stimuliše lučenje želudačne kiseline, ali može izazivati gorušicu.

Malo kafe dobro dođe protiv mamurluka i glavobolje, ali se i glavobolja i migrena od previše kafe samo pojačavaju.

Gojaznost se ne može lečiti kafom, jer i kafa (pogotovu ona sa mnogo šećera) sadrži kalorije koje se sa ostalom hranom nagomilavaju i dovode do gojaznosti.
Kafenisanje, pored nesanice, dovodi do anksioznosti i razdražljivosti, pa može biti i uzrok depresije.

Kofein u većim količinama izaziva pad libida i neplodnost kod žena i muškaraca.

Posredno delovanje kofeina

Ako osoba pije mnogo kafa svakoga dana, u telu dolazi do razgradnje (uništavanja) vitamina C i vitamina B-kompleksa. Ovakve pojave tokom dužeg vremena slabe ceo organizam i dovode do pada imuniteta, što pogoduje mnogim bolestima, pa čak i gripu.

Pošto otežava organizmu pravilnu apsorpciju vitamina i minerala iz hrane, kafa posredno utiče na razvoj karijesa i osteoporoze, od čega stradaju zubi i kosti.

Zaključak je jasan: nekoliko šoljica kafe u toku dana može biti zdravo i korisno, ali pušenje i više od četiri šoljice kafe dnevno ne bismo nikome preporučili.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolesti kardiovaskularnog sistemabolesti krvnih sudovabolesti srcadepresijakafakofeinkoronarne bolestikrvni sudovimnogo kafenesanicapisenješoljica kafe
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Aleksandar Golub

    Mislim da je kafa zdrava, pogotovu ova instant, jer tursku mrzim. Dve šoljice kafe dnevno je zaista dovoljno, povoljno utiče na koncentraciju, pamćenje, razmišljanje, raspoloženje i dr.