Kako otkriti da li je med prirodan: Postoji vrlo jednostavan trik sa hlebom

Prilikom kupovine, izbor pravog meda može biti izazovan. Profesor V. A. Nestervodski, sa Odseka za pčelarstvo Nacionalnog univerziteta za bioresurse, otkrio je kako prepoznati visokokvalitetni med i razlikovati ga od lažnog.

Prva stvar na koju treba obratiti pažnju je izgled meda. Prirodni med ima određenu težinu, a kilogram meda će zauzeti manje prostora od kilograma vode. Kvalitetan med ima određenu konzistenciju – ako se razvuče kao tanak konac, verovatno je pravi, dok lažni med kaplje sa kašike i brzo se topi. Prirodni med je providan, dok lažni može biti zamućen sa talogom na dnu, ali prisustvo pene ukazuje na nezreo ili fermentisan med, piše Mondo.

Probajte sa hlebom

Takođe, dodir i ukus su važni pokazatelji. Pravi med nežno iritira grlo i ne oseća se kiselost. Tekstura pravog meda je gusta, na prstu ostaje netaknut, dok se med sa dodacima brzo razmazuje. Pravi med ima karakterističnu aromu, često cvetnu ili polensku, dok loš med ima manje intenzivan miris zbog dodatka sirupa.

Jednostavan trik da proverite autentičnost meda je da ga testirate sa komadom hleba. Ako hleb omekša nakon što je natopljen medom, verovatno je lažni med, dok će pravi med ostaviti hleb netaknut.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

medpravi med
Komentari (0)
Dodaj komentar