Kalorijska vrednost pirea od krompira

Kremast, sa puterom ili mlekom, pire od krompira ili krompir pire omiljeno je jelo ili dodatak uz jelo velikog broja ljudi. Kvalitet pirea u velikoj meri zavisi od vrste krompira koji se koristi prilikom pripreme ovog ukusnog dodatka glavnom jelu.
Jedna od vrlo pogodnih vrsta krompira, kada je reč o pripremi jela ili dodataka, jeste crveni krompir. Glavna odlika ove vrste krompira jeste prilično velika količina skroba i vrlo mala količina vode. Ukoliko ste više za pečeni krompir ili pomfrit, ova vrsta krompira je svakako jedna od najboljih. I krompir pire napravljen od ovog krompira izuzetno je ukusan. Ukoliko krompire budete kuvali u vodi, lako i brzo će se raskuvati i sami od sebe rasparčati, što je olakšavajuća okolnost kada je reč o pripremi pirea, ali će isti takvi biti, čak i vazdušasti, ako ih pripremate samo na pari.
Žuti krompir, ili zlatni, kako neki vole da ga zovu, još je bolji izbor, zbog toga što u sebi sadrži umerenu količinu skroba, kao i vode, pa se zato opravdano i smatra višenamenskim krompirom. Odličan je kao pire, u supama i gulašu/paprikašu, ali i ukoliko želite jednostavan pečeni krompir odličnog ukusa. Bitno je i da postaje isušen nakon pečenja, uvek je sočan i vazdušast, čak i nakon što je prošlo izvesno vreme nakon pripremanja. Poznat je još i po tome što u supi gotovo uvek zadržava svoj prvobitni oblik.
Kalorijska vrednost
Običan krompir pire – 210 g sadrži 173 kalorija, od kojih 15 direktno potiču od masti, sadrži male količine holesterola, bogat je vitaminom B6, ali sadrži izuzetno velike količine soli.
Krompir pire sa punomansim mlekom i margarinom – 210 g sadrži 237 kalorija, od kojih 79 direktno potiče od masti, sadrži male količine holesterola i izuzetno je bogat vitaminom B6 i vitaminom C, ali je veoma bogat i solju.
Krompir pire sa punomasnim mlekom – 210 g sadrži 174 kalorija, od kojih 11 potiču dorektno od masti, sadrži male količine holesterola, zasićenih masti, bogat vitaminima C i B6, ali bogat i solju.
Krompir pire sa punomansim mlekom i puterom – 210 g sadrži 237 kalorija, od kojih 80 potiče direktno od masti, sadrži male količine holesterola, velike količine potasijuma, bogat je vitaminima C i B6, ali sadrži puno soli.
Zaključak
Krompir pire je veoma dobra i zdrava lako svarljiva hrana koja drži sitost, a sadrži malo kalorija pa je pogodan za dijetalnu ishranu. Ako se pireu doda mleko, maslac ili margarin, kalorijska vrednost se znatno povećava.
Kada se pire sa dodacima servira sa masnim mesima, onda postaje teško svarljiva hrana sa puno kalorija pa bi osobe sklone gojenju trebalo da izbegavaju takve kombinacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

crveni krompirkalorična hranakrompirpirezdrava hranažuti krompir
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Hedviga Milovanov

    Mislim da je krompir jako zdrava, po ceni pristupačna, po načinu upotrebe svestrana i, najvažnije – moja omiljena, namirnica. Kada bih smela, jela bih ga svaki dan. Takva sam od detinjstva – po rečima mojih roditelja. A moj suprug, koji ga rado jede, ali više voli meso, kaže da ja ne bih znala da živim bez krompira. Skoro da je u pravu.