Ko bi im odoleo, a tek kad saznate ovo…

Jedna od najomiljenijih voćaka u proleće i leto skoro u svakoj prilici jesu jagode. Teško je odoleti njihovom mirisu i ukusu, bilo da se kuvane, smrznute, pomešane sa drugim proizvodom ili sveže.

Međutim, pored toga što su neodoljive, jagode su i jedna od najzdravijih namirnica.

Istraživanja pokazuju da 8 jagoda dnevno (jedna veća šolja ili čaša) donosi veoma puno korisnih sastojaka za organizam. Ova količina jagoda ima više vitamina C od pomorandže, upola manje šećera od jabuke, trećinu kalorija banane i dva puta više vlakana od porcije grožđa.

Svrstavanje jagoda u svakodnevnu ishranu pomaže u smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti i snižava krvni pritisak. Jagode sadrže vitamin C, folnu kiselinu, vlakna , kalijum i antioksidanse.

Ranija istraživanja pokazala su da tri obroka dnevno koja sadrže bobičasto voće (jagode i borovnice) smanjuju rizik od srčanog udara za čak 30% kod osoba ženskog pola.

Redovno konsumiranje jagoda pozitivno utiče i na mozak jer su jagode bogate flavonoidima koji deluju na mozak kao antioksidansi i protiv upala. Veruje se da mogu nadoknaditi negativne efekte stresa, zapaljanja u mozgu i gubitak pamćenja. Takođe, po jednom istraživanju, ishrana bogata jagodama može usporiti starenje i do 2,5 godine.

Istraživanje na životinjama pokazala su da konsumiranje bobičastog voća uvećava motornu funkciju i pamćenje. Hranljive materije iz jagoda prema istraživanjima mogu smanjiti rizik od raka. Veruje se da one umanjuju oštećenja ćelija usled inflamacije i oksidativnog stresa, dok su istraživanja na životinjama pokazala da hranljive materije iz jagoda, malina i oraha inhibiraju ćelije raka.

Nažalost, postoje osobe koje su alergične na jagode, njima se savetuje da u sezoni najveće ponude i zastupljennosti ovog voća na tržištu dobro obrate pažnju na izbor hrane, a naročito na voćne salate, kupove i razne prelive.

Na kraju vam savetujemo da iskoristite sve navedene prednosti i zdravstvene dobrobiti jagoda i uživate, vi i vaša deca, tokom proleća i leta sa svojim najomiljenijim voćem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bobicasto vocejagode i stresjagode i vitaminijagode i zdrava ishranaJagode i zdravlje
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    SVE Jagode vece od PALCA su tretirane HORMONOM rasta!

  • Anonimni

    A narocito ako su prskane HORMONOM rasta!?