Koja je namirnica zdravija – testenina ili pirinač? Odgovor će vas sigurno iznenaditi

Ugljeni hidrati poput pirinča i testenine su važni izvori nutrijenata bez obzira sadrže li celovite žitarice, navodi nutricionistkinja Natali Rizo. Iako je testenina poznata po tome da će aktivnim pojedincima dati energiju kako bi izdržali sve napore. Ali da li je stvarno superiorna kada je u pitanju pirinač?

Nutritivne vrednosti testenine

Ako volite jesti špagete, penne, pužiće ili bilo što drugo…  testenina je poznata po tome da pomaže sportistima kod izdržljivosti upravo zbog ugljenih hidrata koje sadrži. Jedan porcija testenine sadrži oko 220 kalorija i 43 grama ugljenih hidrata, a  ona koja je od celovitih žitarica imaju više vlakana i lakše su za varenje od one testenine koja to nije. Ali bilo kakvu testeninu jeli i dalje sadrži oko 8 g proteina po porciji.

Testenina je tehnički više procesuirani proizvod od pirinča, koja je celovita žitarica.

Kada se govori o procesuiranoj hrani, mislimo na to kako su zaslađena pića i namirnice pune šećera koje imaju negativan uticaj na zdravlje pa mogu uzrokovati dijabetes, kardiovaskularne bolesti i gojaznost, kako stoji u rezultatima studije iz 2020. godine, a objavljene u magazinu Nutrients.

Ali procesuirana testenina se ne razlikuje od hleba i može biti zdrava. Hleb isto ima dodatih šećera i raznih dodataka. Testenina je samo pšenica i voda, a sadrži i vitamin B, navodi Rizo.

Testenina može biti nešto lakša za pripremu od pirinča, osim ako ne koristite onaj instant pirinač – a ako ste sportista, svi znamo koliko je vreme važno. Proteklih godina su proizvođači počeli testeninu da prave i od drugih namirnica pa postoji ona od sočiva, leblebije i graška. Upravo takve testenine sadrže više nutrijenata, proteina i vlakana, ali manje ugljenih hidrata.

Nutritivne vrednosti pirinča

Iz nepoznatih razloga Rizu, ljudi češće posežu za pirinčem jer žele nešto zdraviji obrok, a ona kaže da ne zna odakle stigma da je pirinač zdraviji od testenine. “Pirinač se često koristi u raznim kuhinjama i smatra se zdravijim“, navodi. Jedan manja porcija pirinča sadrži oko 250 kalorija i oko 53 g ugljenih hidrata i tu se primećuje razlika.

Upoređena s testeninom, pirinač – integralni ili beli – sadrži manje proteina i vlakana. Proteina ima 2 grama, testenina 8. U njoj se nalazi 1 gram vlakana, a u testenini 2.5.

Pirinač sadrži vitamine i minerale koje testenina nema, a tu su folna kiselina, gvožđe, cink, ali radi se o malim količinama. Za one koji izbegavaju gluten u ishrani, pirinač je dobar izbor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pirinačtestenina
Komentari (0)
Dodaj komentar