Koliki je zaista rok trajanja mleka i gde ga nikako ne smete čuvati u frižideru?

Koliki je zaista rok trajanja mleka? Neki tvrde da je sasvim u redu piti ga i nakon isteka roka, dok drugi savetuju da ga bacimo par dana nakon što smo ga otvorili.

Sajt Eat By Date objašnjava da mleko, kada se otvori, traje od 4-7 dna nakon datuma odštampanog na ambalži. Ako je neotvoreno, mleko traje 5-7 dana, ono sa smanjenim sadržajem masti nedelju dana, a nemasno i mleko bez laktoze 7-10 dana nakon datuma na ambalaži i to ako se čuva u frižideru.

Međutim, bitno je razjasniti šta oznake na pakovanju mleka zaista znače. Velika je razlika između ‘prodavati do’, ‘upotrebiti do’, ‘najbolje upotrebiti do’ i ‘rok trajanja’. Fraza ‘najbolje upotrebiti do’ označava jedino kvalitet i hrana se, i nakon ovog datuma, bez problema može konsumirati. Oznaka ‘rok trajanja’ označava datum kada počinje kvarenje namirnica, i nakon toga proizvod nije bezbedan za konsumiranje.

Vrlo važnu ulogu u očuvanju svežine mleka igra i mesto u frižideru na kom ga čuvate. Prema uredbi američke državne agencije za hranu i piće, mleko koje se dva sata drži van frižidera, nebezbedno je za upotrebu. Takođe, nikada nemojte čuvati mleko na policama u vratima frižidera. Džen Giambroni, direktorka komunikacija u kompaniji Real California Milk, objašnjava da se mleko čuva na temperaturi od 3,3 do 4,4 ºC, u istoj ambalaži u kojoj je kupljeno i što dalje od vrata frižidera. To je zbog toga što se na tom mestu, usled stalnog otvaranja frižiera, izlaže toplom vazduhu, koji podstiče razvoj bakterija. Takođe, obratite pažnju da pokopac mleka čvrsto zatvorite, kako bi sprečili kvarenje i dolazak u kontakt sa drugim mirisima iz frižidera.

Foto: Couleur/pixabay.com

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cuvanjemleko
Komentari (0)
Dodaj komentar