Maslinovo ulje

Zdravstvene prednosti ekstradevičanskog i devičanskog maslinovog ulja potiču iz bogatih nivoa mononezasićenih masti, koje promovišu nivo dobrog holesterola, a pored toga sadrže i obilje polifenola, moćnih antioksidanata koji mogu sprečiti kardiovaskularne bolesti i sniziti krvni pritisak. Ali kada ste suočeni sa desetinama vrsta maslinovog ulja označenim terminima kao što su "hladno ceđeno" i "nefiltrirano", a pored toga postoje i velike razlike u ceni, postavlja se pitanje koje odabrati.
Šta bi trebalo znati kada kupujete maslinovo ulje
Ekstra devičansko i devičansko maslinovo ulje pravi se drobljenjem maslina u smesu iz koje se ceđenjem izvlači ulje (ti je tzv. prvo ceđenje) bez upotrebe toplote (to je tzv. hladno ceđenje). Ekstradevičansko ulje je visokog kvaliteta, jer se za njega koriste masline koje se obrađuju u roku od 24 sata od branja. Što više vremena prođe između branja i prerade, veći je i nivo slobodnih masnih kiselina (ekstradevičansko maslinovo ulje može da ih ima do 0,8 %, a devičansko do 2%). Ekstradevičansko ulje ima i više polifenola od devičanskog ulja.
Ulja mogu biti i “filtrirana“. Nefiltrirana ulja imaju male čestice mekog dela masline koje smanjuju vek trajanja.
"Čisto" ili obično maslinovo ulje je slabijeg kvaliteta od ekstradevičanskog i devičanskog i za ova ulja je potrebno mnogo obrađivanja kako bi se uklonio ukus i aroma. Iako su ova ulja i dalje izvor mononezasićenih masti, njihovom obradom dolazi do oduzimanja zdravih polifenola.
"Lajt" i "ekstra-ekstra" su čisto marketinški termini koji se koriste za visoko rafinisana ulja, a koji se odnose na blagi ukus i boju, a ne na smanjeni kalorijski sadržaj.
Saveti za kupovinu maslinovog ulja
Od izlaganja sunčevoj svetlosti, ulje postane užeglo i gubi svoja lekovita svojstva. Po mogućstvu, treba kupiti ekstradevičansko maslinovo ulje u tamnim staklenim flašama ili metalnim konzervama i čuvati ih na hladnom i tamnom mestu.
Datum flaširanja i isteka roka trajanja pruža smernice o tome koliko će dugo ulje biti dobro za korišćenje. Ako ekstradevičansko maslinovo ulje ne koristite redovno, onda kupujete male bočice, jer se ukus i nivo polifenola može umanjiti kada je ulje dugo izloženo vazduhu.
Boja ulja ne ukazuju na njegovo kvalitet, već na raznolikost i zrelost maslina koje su korišćene kako bi se ulje napravilo.
Možda ste čuli da ne treba kuvati sa ekstradevičanskim maslinovim uljem jer se pri visokoj temperaturi oslobađaju štetne materije i uništavaju korisne osobine. Ipak, sva ulja to rade prilikom zagrevanja do tačke kada nastane dim. Međutim, ova tačka predstavlja opseg temperatura (za maslinovo ulje se kreće između 185-215 stepeni), a ne apsolutni broj, jer mnogi faktori utiču na hemijske osobine ulja.
Možete biti sigurni da je bezbedno i zdravo kuvati uz pomoć bilo kog ulja. Problem je kada se prži ulje i sve dok ne zagrevate duže od tačke kada nastaje dim, a to možete uraditi tako što ćete ulje grejati dok ne počne da svetluca.
Maslinovo ulje treba koristiti u ishrani što više, i kao dodatak jelima i kao dodatak salati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čuvanje uljadevičansko uljeekstra devičansko uljefiltriranje uljahladno ceđeno uljemaslinemaslinovo uljeprzenje
Komentari (0)
Dodaj komentar