Miris masne hrane

Prema jednoj novoj studiji, to koliko je hrana masna – može da oceni naš nos.
Nova studija otkriva da ljudsko čulo mirisa može da oceni koliko je hrana masna, a to može biti veoma praktično u svakodnevnom životu. To znači da bi se mirisom hrane moglo manipulisati kako bi hrana sa manje masti bila primamljivija, a celokupna ishrana zdravija, kažu iz Monel hemijskog centra za čula u Filadelfiji.
„Ljudsko čulo mirisa je veoma važna smernica u svakodnevnom životu, a mi mu možda pridajemo premalo značaja“, kaže jedan od autora studije, Johan Lundstrom. „Mogućnost da se detektuju i razlikuju sitne razlike u količini masti u hrani, ukazuje na to da je ova sposobnost morala da bude od evolutivnog značaja.“
Masti su bogate kalorijama pa su zato i važan izvor energije za ljude, što se tokom evolucije jasno moglo zaključiti. To znači da je tokom evolucije ljudska prednost bila u sposobnosti utvrđivanja hranljivosti određenih namirnica.
Istraživanje
Kako bi se ispitalo da li je moguće namirisati masnu hranu, volonteri su mirisali uzorke mleka sa tri različite količine masnoće: 0,125%, 1,4% i 2,7% masti.
Test je sprovođen tri puta na tri različite grupe ispitanika: u Filadelfiji sa osobama normalne telesne težine, u Holandiji sa osobama normalne telesne težina, a zatim opet sa osobama normalne i prekomerne težine u Filadelfiji.
Rezultati
U sva tri eksperimenta, osobe različitih kultura i težine mogle su da ustanove koji su nivoi masnoće određenog mleka.
Vođa studije Sane Boesveldt, neurolog koji se bavi čulima, kaže da je sledeći korak identifikacija molekula mirisa u hrani koji omogućavaju ljudima da namirišu masti.
„Molekuli masti uglavnom ne mirišu, tj. nije ih moguće osetiti mirisanjem uzoraka hrane. Za ispitivanje ove pojave potrebne su kompleksnije hemijske analize“, kaže Boesveldt.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čulo mirisamasna hranamasnoća mlekamasnoćemirismiris i hrana
Komentari (0)
Dodaj komentar