Mlečna čokolada i moždani udar

Rezultati novog istraživanja o uticaju čokolade na zdravlje, donose dobre vesti za ljubitelje čokolade. Muškarci koji umereno jedu čokoladu svake nedelje imaju manje šanse da dožive moždani udar u poređenju sa muškarcima koji ne jedu čokoladu.
Većina studija sugeriše da zdravstvene beneficije dolaze uglavnom od tamne čokolade, ali nova istraživanja proširila su spisak tako da se pokazalo da je korisna i mlečna čokolada. Studija je rađena u Švedskoj, gde se najčešće koristi mlečna čokolada, i to oko 90% od svih vrsta čokolada.
Čokolada sadrži zdrave antioksidante, tzv. flavonoide, koji mogu imati velike zdravstvene prednosti. Druge studije su pokazale da umerene količine tamne čokolade mogu da zaštite organizam od srčanih bolesti, a pomažu i u očuvanju dobrog pamćenja.
Slatki detalji
Studija je obuhvatila više od 37.000 švedskih muškaraca starosti 45 do 79 godina koji su ispunili upitnik o hrani koju su jeli, uključujući i čokolade. Tokom 10 godina, bilo je 1.995 slučajeva moždanog udara. Osobe koje su jele relativno velike količine čokolade, ili oko jedne trećine šoljice čokolade u komadićima nedeljno, imale su 17% manje šanse za moždani udar u odnosu na osobe koje su jele male količine čokolade.
Istraživači su takođe analizirali kombinovane nalaze pet studija (uključujući i sopstvenu) sa ukupno 4.260 slučajeva moždanih udara. Osobe koje su jele najviše čokolade imale su 19% manje šanse od dobijanja moždanog udara u odnosu na njihove kolege koje su jele veoma male količine čokolade.
Jedno upozorenje: kao i u mnogim studijama o prednostima čokolade, nađene su povezanosti, a ne uzroci i posledice.
Tamna čokolada ili mlečna čokolada
Dr Sjuzan Steinbaum (Suzanne Steinbaum), kardiolog u Lenoks Hil bolnici u Njujorku, kaže da su možda nešto drugačije mlečne čokolade iz Švedske u odnosu na SAD pa zato mlečna čokolada ima sličan zdravstveni uticaj kao crna čokolada.
Možda je razlog taj što su čokolade u Americi više prerađene nego čokolade koje se proizvode i koriste u Švedskoj. U SAD stručnjaci ipak preporučuju tamnu čokoladu jer su sa njom vršena sva dosadašnja istraživanja koja su dala pozitivne rezultate. Pokazalo se da čokolada može da bude korisna i za srce i za mozak.
„Postoje mnoge stvari koje možemo odmah uraditi da smanjimo rizik od moždanog udara, kaže dr Karon Rokman, vanredni profesor hirurgije na Univerzitetu u Njujorku.
Za smanjenje rizika od moždanog udara lekari savetuju:

  • izbegavanje pušenja
  • održavanje zdrave telesne težine
  • održavanje normalnog krvnog pritiska
  • držati nivo holesterola u krvi pod kontrolom
  • zdravo se hraniti (manji redovni obroci sa dosta voća, povrća i ribe na meniju)
  • redovno vežbanje

Stručnjaci iz Amerike slažu se sa konstatacijom da nije suština u tome da treba jesti velike količine čokolade da se spreči moždani udar, već da je najbolje da se kontrolišu svi poznati faktori rizika za nastajanje moždanog udara.
Dr Irene Katzan, neurolog na Institutu za neurologiju Klivlend klinike u Ohaju, kaže: „Ja ne savetujem pacijentima da jedu čokoladu, ali im govorim da čokolada nije štetna – naročito tamna čokolada.“
Ovi rezultati objavljeni su u časopisu „Neurology“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolesti krvnih sudovabolesti srcačokoladacrna cokoladamlečna čokoladamoždani udaripušenjetamna čokoladazdrava ishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar