Najdugovečnija namirnica: Med će ostati svež ZAUVEK ako uradite ovo

Mnogo se zna o brojnim prednostima koje med ima po čovekovo zdravlje. Međutim, njegovo stanje vremenom može da se promeni, da postane meta mrava ili da se kristališe.

Za to postoji jednostavno rešenje i ako se pravilno čuva, med može ostati svež vekovima. A tri stvari na koje treba obratiti pažnju su temperatura, vlažnost i zatvaranje.

Najpre morate med dobro zatvoriti, i pobrinuti se da ima što manje mogućnosti da vazduh uđe. Kada ste to odradili, med sklonite na hladno i suvo mesto. Ako su ispunjeni svi uslovi za njegovo pravilno čuvanje, med će ostati svež hiljadama godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranamed
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Med cuvam u specijalnoj kutiji, koju mi je napravio inzinjer nase. Kutija ispusta mikrogalakticke talase i med moze u njoj da stoji 83 sekunde. Ujutru pojedem tri tegle meda i popijem 8 litara rakije, zeni napravim caj od lijandera i pljunem u njega.

    • Anonimni

      Izem ti recept

  • Živorad Stevanović

    Ja ovako čuvam med. Za svakodnevnu upotrebu – u staklenoj tegli. Naravno na sobnoj temperaturi. Jutro – kašičica meda u čašici rakije, natašte. Potom kafica ( kuvam za sebe) Za suprugu čaj – nana, kamilica, šumski čaj … (priprema moja obaveza) U prohlađen čaj,( temperatura ispod 30 stepeni) dodajem med. Obilan doručak. Počinje radni dan oboje smo u osmoj deceniji života (hvala Bogu). Živimo na selu. ČUVANJE MEDA (za „hiljadu“ godina). U zemljanim posudama, nabavka nije problem – sa unutrašnje strane pažljivo izvršiti oblaganje celofanom, pažljivo početi sa punjenjem. Kad se sud (manji ćup) napuni medom, zatvoriti ga sa ostatkom celofana (višak celofana odstraniti) a ćup zatvoriti pa hermetizovati rastopljenim čistim pčelinjim voskom. Pripremljenu drvenu ambalažu obložiti slamom pa u nju postaviti ćup sa medom. Držati u suvoj, čistoj i promajnoj prostoriji u kojoj se ne smeju držati nikakva hemijska sredstva niti bilo šta drugo što širi neprijatne mirise. Ostaviti med da odleži 3, 4 godine prepustiti ga kristalizaciji. Uzmimati kašičicu-dve ispod jezika. Ujutru obavezno, može i preko dana. Posle svakog većeg fizičkog napora uzeti med sa hladnom vodom (leti) obavezno. Sve ovo važi za samo garantovano čist pčelinji med. P.S Ono – med uzimati drvenom ili plastičnom kašičicom – čista glupost, Ne držite med u plastičnoj ambalaži. Opasno je.Uh baš sam Vam dosadio. U potpisu – novinar, penzioner, pčelar.

  • Sl0ba

    Na hladnom mestu ce se svakako najbrze kristalisati sto svakako nije „odlika“ da je med losijeg valiteta vec je to normalan i prirodan proces tako da vam i nije bas ovo tacno! Pretpostavljam da vecina zna ali treba izbegavati da se sipa med u vreo napitak jer na velikoj temperaturi med hoce da izgub svoja „korisnA“ svojstva!