Naučnici imaju dokaz: Meso je opasnije nego što ste mislili

Čestim konzumiranjem mesa povećava se šansa za razvoj dijabetesa tipa 2 za 23 posto, pokazalo je novo naučno istraživanje.

Studija je pokazala da su ispitanici grupe koja je konzumirala najveće količine crvenog mesa imali 23 posto veći rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 u odnosu na ispitanike koji nisu jeli mnogo mesa.

Rezultati su takođe pokazali da često konzumiranje živinskog mesa povećava šanse za razvoj dijabetesa tipa 2 za 15 posto.

Glavni krivac za to je prostetička grupa hem, kao i druge hemikalije koje mogu da dovedu do povećanja osetljivosti organizma na stanje insulinske otpornosti.

S druge strane, konzumiranje ribe i morskih plodova ne utiče na povećanje rizika za razvoj dijabetesa tipa 2.

U istraživanju Medicinskog fakulteta „Duke–NUS“ iz Singapura, koje je trajalo od 1993. do 2010. godine i pratilo navike u ishrani ispitanika, učestvovalo je 63.257 osoba starosti između 45 i 74 godine

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

meso
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Svinjsko meso je odvratno u svakom obliku, na svakoj slici i u svakoj formi, bas kao i sama ta zivotinja. I svinjsko meso npr nema nijednu jedinu korisnu stvar iliti prednost.

    • bambi

      I zato svinja najvise lici coveku. Cak se planira i transplatacija bubrega, jetre i srca sa svinja na coveka.

  • SENOVIĆ

    Dok ne jedem ne mogu da jebem.

  • bambi

    Pa vi ste genijalci! Da li to znaci da treba vise da kupujemo ribu a manje mesa? Ili to mozda znaci da kupujemo vise ribu posto su sad postovi pa se prodaje po basoslovnoj ceni a meso je jeftino? Sramota. Umesto da se stvatno pise gradjanima sta jeste a sta nije, ovde se pisu apsolutne gluposti. I pogledajte trik. Da bi sve bilo upecatljivo, postavljena je odvratna slika mesa. Ajde, vaze nasi marketingasi, kupovacemo ribu jer ona je super a meso necemo jer ono ne valja. Eto, tako cete vi da zaradite sto vise para. Al’, ne mojte sada kada pocne mrs, da pricate kako je riba lose, kako treba prasici da se jedu i tako to. Sramota.