Ne preterujte ni sa mineralima!

Svako preterivanje sa mineralima može napraviti probleme u organizmu, pre svega disbalans jednog od minerala, zato što oni, uglavnom, rade u paru, kao magnezijum i kalcijum, natrijum i kalijum i slično.
Preterano unošenje kalcijuma, u rasponu od 1.500 do 4.000 mg može izazvati nadutost i zatvor, dok dnevne doze preko 4.000 mg mogu dovesti do oštećenja bubrega. Preterivanje sa kalcijumom dovodi do smanjene resorpcije i mogućeg deficita gvožđa i cinka.
Sa druge strane, preteranim unosom fosfora smanjujemo mogućnost iskorišćenje kalcijuma. Magnezijum možemo unositi koliko želimo, osim u slučajevima oboljenja bubrega, kada se preporučuje unos u okviru RDA standarda.
Generalna preporuka za unos minerala je da ih usklađujemo sa dnevnim aktivnostima. RDA standard, koji najčešće koristimo kao osnovu za unos namirnica, predstavlja donju granicu unosa kod fizički aktivnih ljudi. Kada je trening sa tegovima u pitanju, kvalitetna proteinska ishrana rešava nas svih briga za pomenute minerale. Ponekad se samo pojačava unos magnezijuma, ali u periodima pojačanog treninga, posebno u vansezonskim pripremama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

CafosforkalcijummagnezijumMgmineraliP
Komentari (0)
Dodaj komentar