Nova čokolada: zdrava a – još slasnija

Stručnjaci se slažu u tome da savremeni čovek ne treba da preteruje u jedenju slatkiša, odnosno da ne treba u organizam da unosi „beo prerađeni šećer“, već žuti ili smeđi šećer u malim količinama. Podsećamo da se unos kvalitetnog šećera, a ne veštačkog, u organizam može vršiti preko prirodno slatkih proizvoda kao što je voće.

Sa druge strane gledano, za zdravlje je povoljno da se svakodnevno jede po nekoliko kockica tamne čokolade, a u nedostatku tamne (crne) čokolade preporučuje se i „obična“ mlečna čokolada.

Kao što znamo, čokolade obično sadrže dosta šećera tako da je teško pomiriti dve suprotnosti u ishrani: više čokolade a manje šećera.

Nova „vrsta šećera“

Nedavno je jedna ugledna kompanija, poznata po proizvodnji hrane a naročito slatkiša, objavila vest o novoj strukturi šećera koju namerava da koristi u svojoj proizodnji čokolada.

Kompanija u saopštenju navodi da će novi šećer smanjiti sadašnju količinu šećera u čokoladi za čak 40%, i to bez uticaja na ukus.

Istraživači ove kompanije navode da ova promena u strukturi šećera radi na principu bržeg topljenja čokolade u organizmu i daje veći osećaj slasti, a sve to bez promene ukusa.

Trenutno prosečna mlečna čokolada sadrži oko 50% šećera a tamna čokolada, zavisno od vrste, sadrži od 0% do 40% šećera.

Način promene strukture šećera i formula ovakvog otkrića za sada su tajna kompanije.

Pred stručnjacima za proizvodnju „nove čokolade“ stoje još sati i sati istraživanja kako bi labaratorijski potvrdili dosadašnje rezultate i kako bi bili sigurni u svoj novi patent.

Napomena

Nadamo se da će se „nova čokolada“ uskoro pojaviti na tržištu i smanjiti sveukupan unos šećera u organizam i da neće biti štetnih posledica „novog“ šećera (kao što sadašnji veštački zaslađivači nisu baš najzdraviji sastojci u slatkišima).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čokoladacrna cokoladašećer i zdravlješećer u čokoladislatkišiVeštački zaslađivači
Komentari (0)
Dodaj komentar