O vitaminima, uopšteno i opušteno (3)

Liposolubilni vitamini rastvaraju se u telesnim masnoćama, čime obezbeđuju važnu rezervu, i to je dobra vest za sve one koji se neuredno hrane, ali i potencijalnu opasnost za sve koji preteruju sa vitaminskim dodacima. Sa velikim viškom liposolubilnih vitamina dolazi do poremaćaja u funkcionisanju organizma, tj. do hipervitaminoze, niza problema prouzrokovanih preteranim uzimanjem vitaminskih preparata. Ipak, ukoliko unosite vitamine samo putem namirnica, do hipervitaminoza ne može doći, jer su za to potrebni kilogrami i kilogrami hrane, što je praktično nemoguće unositi u dužem vremenskom periodu. Ukoliko osetite neke od sledećih simptoma, obustavite nekoliko dana unos sledećih vitamina:
Vitamin A – 15.000-20.000 internacionalnih jedinica (ili IJ ili IU, što je skraćenica za ovu mernu jedinicu) kod odraslih ili samo 2.000 IJ kod dece može izazvati oštećenje jetre, glavobolju, povraćanje, poremećaj vida, opadanje kose, gubitak apetita, povišenu temperaturu, bol u kostima, poremećaj sna, isušenu kožu i sluzokožu. Trudnice treba da budu oprezna i sa više od 10.000 IJ na dan, jer time povećavaju rizik od oštećenja ploda.
Vitamin D – 2.000 IJ dnevno može izazvati trajna oštećenja bubrega i srca. Nešto manje doze od ove uzrokuju slabost mišića, glavobolju, mučninu, povraćanje i visok krvni pritisak. Kod dece može doći do nepravilnog fizičkog i mentalnog razvoja ili oštećenja ploda.
Vitamin E – kod nekih ljudi 400 do 800 IJ na dan može izazvati nadražaj želuca i/ili vrtoglavicu.
Kada su vitamini u pitanju, deviza „što više, to bolje“ ponekad gubi smisao. Preporučene doze dovoljne su samo za neaktivne ljude, dok sportisti bez problema mogu (i treba) da te doze udvostruče. Dobitna kombinacija je sledeća: jedite zdravo, a kroz dodatke ubacite preporučeni minimum – od ovog viška glava ne boli.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ishranavitamini
Komentari (0)
Dodaj komentar