Oprezno s lekovitim biljem

Lekovito bilje se još od davnina koristi za lečenje mnogih bolesti ili za ublažavanje tegoba: za jačanje organizma, protiv infekcija, protiv bolova u pojedinim delovima tela, ali i protiv opekotina, posekotina, uganuća i drugih raznih povreda.
Lekovito bilje koristi se:

  • kao dodatak jelima
  • za spravljanje lekovitih čajeva
  • za inhalaciju
  • za spravljanje eteričnih ulja
  • za biljne kupke
  • za spravljanje lekovitih obloga za bolna mesta

Navešćemo samo neke od biljaka koje se najviše koriste u narodnoj medicini: nana, kamilica, đumbir, zova, majčina dušica, bosiljak, mirođija, peršun, beli luk, žalfija, kantarion, kopriva, aloe vera, gavaz, komorač, karanfilić, limun, slačica…
Za spravljanje savremenih lekova i danas se koriste pojedini sastojci dobijeni od voća, povrća ili lekovitog bilja.
Iako lekovito bilje pruža velike mogućnosti u borbi protiv mnogih bolesti, treba imati na umu da ono nije svemoguće i da može izazvati i neprijatne posledice. Prilikom nabavke, pripreme i upotrebe lekovitog bilja, treba voditi računa.
Nabavka lekovitog bilja
Najsigurnije je ako se lekovito bilje nabavlja u apotekama ili od proizvođača koji su registrovani za tu delatnost. Kod takvih proizvođača uvek se možemo uzdati u stručnost, ali i proverljivost nadležnih inspekcijskih organa.
Ukoliko sami berete biljke, treba da imate znanje o biljkama kako ne biste koristili biljke koje su slične onima koje ste brali, a imaju štetno ili čak otrovno dejstvo.
Na pijacama ili prilikom kupovine od privatnih lica, treba kupovati bilje od poznatog kupca ili od registrovanog travara, koji je stručan i iskusan u branju, ali i u primeni bilja.
Ukoliko berete ili kupujete lekovite trave, vodite računa o tome da je njihovo poreklo sa čistog i zdravog zemljišta, jer bilje koje raste pored puta ili u blizini velikih gradova (naseljenih mesta) može sadržati prašinu, teške metale, mrlje od goriva ili izduvih gasova (olovo…). Ovakve biljke u sebi imaju više otrova nego lekovitih sastojaka.
Ne treba koristiti biljke koje su tretirane (ili su bile izložene) pesticidima, insekticidima ili drugim opasnim supstancama.
Sigurnija upotreba lekovitog bilja jeste upotreba preparata koje pripravljaju stručnjaci iz te oblasti, jer oni vode računa o poreklu biljaka, načinu prpipremanja lekova, ali i o doziranju.
Priprema lekovitog bilja
Za pripremu lekovitog bilja veoma su važna uputstva za pripremu. Nije svejedno da li se koristi cela biljka (trava) ili samo neki deo: koren, cvet, list, stablo…
Važno je znati koje sve sastojke neka biljka ima, jer iako su pojedini sastojci lekoviti i koriste se u farmaciji za spravljanje lekova, može se desiti da biljka sadrži i neki sastojak koji ne deluje povoljno protiv određenih bolesti.
Veoma je bitno kako se biljka prilikom pripreme temperaturno tretira, jer se može desiti da prevelika temperatura ili dugo kuvanje ubiju korisne sastojke ili čak izluče štetne sastojke.
Treba znati sa čim se biljka meša, jer se tinkture često prave uz upotrebu alkohola kao rastvarača, što može umanjiti korisna svojstva.
Upotreba lekovitog bilja
Prilikom upotrebe lekovitog bilja ili preparata na bazi lekovitog bilja, treba se posavetovati sa lekarom, farmaceutom ili stručnjakom iz te oblasti kako bi se izbegle štetne posledice.
Na svim pakovanim čajevima, uljima, tinkturama ili sličnim preparatima treba pročitati uputstvo, oblasti u kojima deluje navedeno sredstvo, ali i nuspojave koje često mogu biti napisane sitnim slovima. Opasno je neke čajeve ili lekove koristiti u prekomernim količinama (zeleni čaj se ne preporučuje u velikim dozama).
Postoji i mogućnost pojave alergije na biljne preparate jer su pojedine osobe previše osetljive na neke sastojke, što može biti opasno po njih.
Bez lekarskog odobrenja ne treba koristiti lekovito bilje u kombinaciji sa konvencionalnim lekovima.
Neki preparati na bazi lekovitog bilja ne smeju se koristiti ako se konsumira alkohol.
Napominjemo da treba voditi računa o roku upotrebe svakog preparata, pa i onih na bazi lekovitog bilja.
Posebno rizične grupe za upotrebu biljnih preparata su: deca ispod 16 godina, trudnice, dojilje, bolesna lica i ljudi stariji od 70 godina. Za sve njih je neophodno konsultovati lekara pre upotrebe biljnih preparata.
Svi oni koji misle ozbiljno da koriste lekovito bilje treba da se posavetuju sa lekarom i da nabave pouzdan priručnik o upotrebi biljnih preparata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

biljni preparatilekovito bilje
Komentari (0)
Dodaj komentar