Orasi i kvalitet spermatozoida

Istraživači navode da oko 70 grama oraha dnevno u periodu od 12 nedelja može poboljšati kvalitet spermatozoida kod zdravih mladih muškaraca. Rezultati istraživanja samo su deo dokaza da ishrana i način života utiču na plodnost muškaraca.
U istraživanju je učestvovalo 117 muškaraca starosti od 21 do 35 godina. Polovina muškaraca je uzimala oko 70 grama oraha dnevno zajedno sa uobičajenom ishranom, dok su ostali nastavili sa svojom redovnom ishranom, ali im je rečeno da za vreme istraživanja ne unose orahe.
"Orasi sadrže značajne količine omega-3 masnih kiselina koje rezultati nekih studija u vezi sa sterilitetom kod muškaraca povezuju sa boljim kvalitetom spermatozoida", kaže istraživač Vendi Robins i dodaje da su istraživanja pokazala da omega-3 i druge polinezasićene masne kiseline imaju važnu ulogu u sazrevanju spermatozoida i funkciji membrane.
Prethodna istraživanja su pokazala da je kod muškaraca sa malim brojem spermatozoida primećen napredak nakon što su uzimali suplemente sa ribljim uljem koji sadrže dosta omega-3 masti. Takođe je ustanovljeno da je visok nivo ovih masti povezan sa većim brojem spermatozoida normalne veličine i oblika, dok je visok unos zasićenih masti povezan sa manjim brojem zdravih spermatozoida.
U novom istraživanju, najveći deo učesnika je orahe unosio tako što su ih jeli sveže, dok su ih drugi u blenderu mešali sa sokom od jabuke i cimetom ili stavljali kao dodatak u mesni rolat, hamburger ili sos za špagete.
Pre i posle istraživanja analiziran je kvalitet spermatozoida tako što su istraživači obratili pažnju na koncentraciju spermatozoida, vitalnost, sposobnost da se kreću, oblik, veličinu i hromozomske abnormalnosti. Veruje se da sve to utiče na plodnost.
Rezultati istraživanja
Na kraju istraživanja od 12 nedelja, kvalitet spermatozoida je poboljšan samo kod muškaraca koji su jeli orahe. Najbolje poboljšanje je primećeno upravo kod onih koji su na početku imali najlošije rezultate.
Gotovo polovina parova ima poteškoće sa začećem, a barem deo tog problema odnosi se na muške reproduktive poteškoće. Istraživači zaključuju da je vreme da muškarci obrate pažnju na to šta jedu neposredno pre začeća.
Ostaje još da se utvrdi optimalna količina oraha za poboljšanje kvaliteta spermatozoida. "To će biti jasnije nakon daljih istraživanja. Za sada je ideja da bi trebalo da se hranite zdravo, raznovrsnom hranom", zaključuje Robins.
Napomene
Istraživanje samo upotpunjuje ono što su naši preci znali o orasima – da su ne samo dobar afrodizijak nego da i doprinose povećanoj plodnosti i žena i muškaraca.
Činjenica je da zdrava ishrana (vitamini, minerali, omega-3 masne kiseline…) – voće, povrće, koštunjavo voće, riblje meso i riblje ulje – doprinose boljoj plodnosti i muškaraca i žena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

broj spermatozoidajajna ćelijaOmega-3 masne kiselineoplodnjaorasiplodnostpokretljivost spermatozoidapovrćeriblje mesoriblje uljespermatozoidivoćezacecezdrava ishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar