Ovo je najopasnije voće s pijace: Čak i male količine mogu biti rizične po vaše zdravlje

Najnoviji podaci koje je od evropskih vlada dobila organizacija PAN Europe (Pesticide Action Network) pokazuju da voće poseduje najopasnije pesticide. Nalazi se na skoro svakoj pijaci, volimo da ga jedemo, a rezultati pokazuju da i minimalna konzumacija ovog voća šteti zdravlju, piše B92.

Na osnovu službenih podataka, izveštaj je pokazao da je veliki deo evropskih krušaka (49 posto), grožđa (44 posto), jabuka (34 posto), šljiva (29 posto) i malina (25 posto) tretiran vrlo opasnim pesticidima, a potom tako i plasiran na tržište, iako je poznato da utiču na razvoj brojnih zdravstvenih problema.

Organizacija upozorava da vrlo male doze štete zdravlju, a navodi se da su među najzagađenijima bile portugalske, belgijske i holandske kruške. Sličan slučaj je i s jabukama – najzagađenije su holandske, a potom grčke i portugalske.

“Temeljno pranje trebalo bi da ukloni ostatke pesticida na površini proizvoda (fungicide koji se koriste za sprečavanje truljenja tokom skladištenja i transporta). Međutim, mnogi savremeni pesticidi ono su što se naziva ‘sistematskim’, što znači da se apsorbuju u biljku i distribuiraju po svim njenim tkivima. Zbog toga se ostaci pesticida često nalaze u telu samog proizvoda, pa ih pranje površine neće ukloniti”, rekao je svojevremeno Nik Mol iz britanskog ogranka PAN organizacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

najopasnijepijacavoće
Komentari (4)
Dodaj komentar
 • Anonimni

  Pa sta jesti onda.seljaci stto blokiraju puteve imaju,a mi.sto zivimo u zgradi sta?trujte se.ovi na pijacu donose tretirano,a kod kuce jedu ne prskano.i jos traze subvencije.

 • Moje ime

  Savjet …jedite više voća ,ali koje voće jesti ako nemaš domaće neprskano,znači svjesno kupujemo i jedemo otrove..

  • Anonimni

   Sve nase voce….bas cu da jedem jer je manje stetno od uvoznog!

   • Anonimni

    Samo domace