Paradajz i rak dojke

Ishrana bogata paradajzom može smanjiti rizik od postmenopauznog raka dojke.
Rizik od raka dojke povećava se kod žena u menopauzi kada se i njihov indeks telesne mase povećava. Nova studija u SAD otkrila je da ishrana bogata paradajzom pozitivno utiče na nivo hormona koji regulišu metabolizam masti i šećera.
Likopen
Paradajz u vidu supe, sosa ili soka sadrži veliku količinu antioksidansa likopena, koji daje crvenu boju paradajzu i potencijalno štiti ljudske ćelije. Prvi autor ove studije, Adana Lanos, asistent na epidemologiji, kaže da je korisnost velikog unosa paradajza i proizvoda koji ga sadrže veoma jasna, čak i ako se ovakvi proizvodi unose u kratkom vremenskom periodu.
Unos hranljivih materija, vitamina, minerala i fitohemikalija kao što je likopen uvek je zdrav. Autori studije kažu da preporučena dnevna doza voća ili povrća sa ovim sastojcima veoma pozitivno utiče na prevenciju raka dojke, i to naročito kod ove rizične grupe – žena u menopauzi.
Paradajz i soja
Ova studija ispitivala je ishranu bogatu paradajzom i sojom i uticaj na grupu od 70 žena u postmenopauzi sa visokim rizikom za rak dojke. Visok rizik definisan je indeksom telesne mase između 25 i 42 i time da li je neka ženska osoba u porodici već bolovala od raka dojke.
Deset nedelja žene su jele proizvode sa pradajzom sa najmanje 25 mg likopena dnevno, a drugih 10 nedelja istraživanja one su uzimale najmanje 40 grama soja proteina. Dve nedelje pre svakog testa žene nisu konsumirale proizvode sa paradajzom ili sojom.
Nakon režima ishrane bogatog paradajzom, nivo adiponektina – hormona koji reguliše nivoe šećera i masti, povećao se za 9%. Efekti su bili malo veći kod žena koje nisu bile gojazne i kojima je indeks telesne mase bio manji od 30.
Ova istraživnja pokazuju da je najvažnije sprečiti gojaznost, a zatim i kontrolisati nivo hormona velikim unosom paradajza kako bi se smanjio rizik od raka.
Ishrana bogata sojom uticala je na smanjenje nivoa adiponektina, ali samo kod žena koje nisu bile gojazne. Nešto preko 81% žena bile su belkinje. Iako su autori studije u početku smatrali da je veći unos soje jedan od razloga zbog čega žene azijatskog porekla ređe boluju od raka dojke, ovom studijom se pokazuje da je povezanost ipak etničkog tipa.
Rizik
Uprkos različitim faktorima rizika, od kojih su neki van naše kontrole, balansirana ishrana, umerena telesna težina, redovne fizičke aktivnosti i smanjeni unos alkohola – najbitniji su faktori za smanjenje rizika.
Ipak, promena stila života ne garantuje prevenciju. Rizik se povećava sa starenjem i istorijom bolesti. Zato je najbitnije odlaziti na redovne kontrole i obavljati lekarske preglede kako bi se bilo kakvi simptomi na vreme uočili.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

gojaznostindeks telesne masekarcinomlikopenmenopauzaparadajzrak dojkerizik od rakasojatezina
Komentari (0)
Dodaj komentar