Pivo i stomak

Jesu li i vama možda godine i godine drugovanja sa pivom trbušnjake pretvorile u krajnje neugledne? Ukoliko jeste tako, znajte da niste jedini. Veliki broj muškaraca pati od takozvanog pivskog stomaka.
No, da li je sve u pivu i je li ono glavni krivac za zaokrugljivanje stomaka? U prilog tvrdnji da pivo jeste glavni krivac, nikako ne ide činjenica da ima mnogo osoba (pre svega muškog pola) koje i te kako znaju da uživaju u pivu, ali bez vidljivih fizičkih manifestacija.
Pivski stomak – glavni krivac
Kao što se i moglo pretpostaviti, pivo nije glavni uzrok pojave pivskog stomaka: tu ulogu preuzimaa velika količina kalorija unesenih u organizam. Nakon nagomilavanja kalorija, dolazi do preobražaja vitkog struka i abdomena u stomak koji "ispada" iz pantalona. Činjenica je da kalorije, bilo one poreklom iz alkohola, zašećerenih napitaka ili prevelikih porcija hrane, povećavaju telesnu i stomačnu masu. Ipak, one koje potiču iz alkohola, prema svemu sudeći, imaju najviše udela u gomilanju viška masti u središnjem delu našeg tela.
Uopšteno govoreći, konsumiranje alkohola inače se dovodi u vezu sa povećanjem telesne mase u predelu struka, jer prilikom unosa alkohola jetra svu energiju troši na sagorevanje alkohola umesto na sagorevanje masti, ističe dr Majkl Jensen, stručnjak iz oblasti endokrinologije.
Još jedan od razloga zbog kojih se pivo najviše tereti za veliki stomak jeste i taj što je sa kalorijama koje potiču iz alkohola talo lako preterati. Prosečno pivo sadrži u sebi 150 kalorija, a ukoliko popijete više od jednog u kratkom vremenskom periodu, možete se ozbiljno "zatrovati" kalorijama. Takođe, ne treba zaboraviti na hranu koju unosite u organizam prilikom konsumiranja piva. Naime, alkohol kao takav dodatno povećava apetit. A kada vam je na nekoj proslavi, žurci ili okupljanju kod prijatelja pri ruci i hrana poput pice, specijaliteta sa roštilja, grickalica i sl, to se može pretvoriti u pravu noćnu moru za vaš stomak.
Zbog čega se mast najviše taloži u stomaku?
Kada u organizam unesete mnogo više kalorija nego što je on u mogućnosti da sagori, taj višak kalorija pretvara se u masti i taloži. A to gde će koncentracija tog viška biti najveća, zavisi delom od godina, pola i hormona. Razvoj dečaka i devojčica do puberteta generalno prati istu putanju kada je reč o raspoređivanju masti. Međutim, sa dolaskom puberteta, sve to se menja. Kada je reč o ženskoj populaciji, za nju je karakteristična pojava potkožnih naslaga masti, što kod muškaraca baš i nije slučaj, tako da dolazi do nagomilavanja viška kalorija, odn. masti pre svega u predelu ruku, butina, zadnjice i stomaka. S obzirom na to da muškarci imaju mnogo manje problema sa gomilanjem potkožnih masti, njima ne preostaje ništa drugo do da se talože u predelu stomaka.
Rešenja
Kada je reč o rešavanju ovog problema, ne postoji čarolija. Ostaju nam potvrđeni i provereni načini: smanjenje unosa kalorija i povećanje fizičkih aktivnosti.
To znači smanjiti količinu piva (broj popijenih čaša i flaša) i smanjiti količinu hrane uz pivo. Drugi savet je smanjiti broj gledanih utakmica ili drugih sadržaja na TV-u (ili smanjiti sedenje uz kompjuter), a povećati minute šetnje ili sportskih aktivnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alkohol i kalorijefizička aktivnostgojaznostkalorična hrananagomilavanje mastipivo i kalorijesagorevanje kalorijasmanjenje kalorijaveliki broj kalorijaveliki stomakvežbanjezdrav ishranazdrava ishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar