Povrće nemojte podgrevati, ali ako morate – evo kako da to uradite

Sveže povrće može se pripremati na mnogo načina, na primer kuvati, pržiti, peći na roštilju i tako dalje. Ali podgrevanje povrća je nešto sasvim drugi i s tim treba biti oprezan.

Povrće možete podgrejati, ali pazite da ga ne zagrevate previše. Naime, zagrevanje povrća poput spanaća, šargarepe, repe ili celera može visoke nitrate u njima pretvoriti u toksine i uzrokovati više štete nego koristi. Ali ipak postoji nekoliko načina kako bezbedno podgrejati povrće, ali ako je moguće, pokušajte da to ne radite.

U nastavku saznajte kako podgrejati pečeno povrće i povrće kuvano na pari.

Pečeno povrće

Najbolji način za ponovno zagrevanje pečenog povrća je korišćenje rerne ili ponovno zagrevanje na šporetu. Ako koristite rernu, poređajte povrće na pleh prekriven papirom za pečenje. Raširite povrće tako da ono zadrži svoje začine i sokove.

Prelijte povrće s malo maslinovog ulja da ostane vlažno i pecite ga oko četiri do pet minuta na temperaturi od 230°C. Ako za podgrevanje povrća koristite šporet, postupak je sličan.

Pečeno povrće stavite u tiganj s neprijanjajućim dnom i zagrejte na malo maslinovog ulja. Zagrejte povrće na srednjoj vatri kako ulje ne bi opeklo povrće. Možete dodati malo maslaca kako bi dobili bogatiji ukus. Kada povrće počne da cvrči, sklonite ga s vatre i možete ga poslužiti.

Povrće kuvano na pari

Povrće kuvano na pari možete podgrejati u mikrotalasnoj pećnici za razliku od pečenog. Samo pazite da ne idete na temperaturu veću od 75°C.

Zamotajte povrće kuvano na pari u foliju kako hranjive materije ne bi isparile, kao ni i sok iz povrće. Povrće kuvano na pari brzo se zagreva, stoga nije poželjno korišćenje rerne. Takođe može lako izgoreti i na kraju ćete ostati bez ručka.

S druge strane, možete koristiti i šporet za ponovno zagrevanje kuvanog povrća. Samo dodajte malo maslinovog ulja, malo soli i bibera ako želite i promešajte dok ga zagrevate na srednjoj vatri. Važno je protresti ga s vremena na vreme da se ne zalepi za tiganj.

Koliko puta možete podgrejati povrće?

Kao što je već rečeno, trebalo bi izbegavati podgrevanje povrća, posebno određenog poput spanaća. Stoga je najbolje samo jednom podgrejati povrće, ukoliko morate.

Ako ne koristite sve pripremljeno povrće, jednostavno ponovo zagrejte deo koji koristite uz obrok, a ostatak iskoristite za kasnije. Spremljeno povrće možete držati u frižideru do tri dana. Nemojte ih duže čuvati jer će početi da se buđa, piše The Sun.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

podgrevanjepovrće
Komentari (0)
Dodaj komentar