Šljiva – domaća a jaka

Obično se „kunemo“ kako je šljiva naše „nacionalno voće“, a osim za pečenje rakije, šljivu veoma malo koristimo u ishrani, sirovu, suvu, u džemu, soku, kompotu…
O šljivi se dosta piše i priča, ali nije na odmet podsetiti se, bar na jesen, nekih njenih nutritivnih i lekovitih osobina.
Vrste
Danas u svetu postoji više od 2000 vrsta šljiva raznih oblika, veličina i boja.
Od poznatih sorti (mada i među njima postoje podvrste) navodimo: čačanska, stenli, valjevka, valerija, domaća šljiva, trnošljiva, kalifornijska šljiva, požegača, džanarika, ranka…
Korisni sastojci
Šljiva sadrži dosta vitamina (B, C, E…) i minerala (najviše kalijuma, kalcijuma, magnezijuma…), eterična ulja, biljne masti, biljne hormone, biljna vlakna, beta karotin, fenole, celulozu…
Šljiva kao hrana
Šljiva se koristi u ishrani: sveža, sušena ili u obliku soka, kompota i pekmeza (džema, marmelade) jer drži sitost, ne goji, a veoma je korisna za ishranu dece.
Šljiva kao lek
Dokazano je da je šljiva veoma dobar antioksidans i diuretik, a može se koristiti u dijetalnoj ishrani.
Šljiva i proizvodi od šljive povoljno deluju: na organe za varenje, protiv kožnih bolesti, na kardiovaskularni sistem, kod problema sa pamćenjem, kod bolesti usta i zuba, za bolesti organa za disanje, prilikom pada imuniteta, za reumatska oboljenja, kod prehlade i gripa, ali i protiv nekih vrsta raka.
Upozorenje da se šljive ne jedu u prevelikim količinama (posavetovati se sa lekarom!) važi za dijabetičare i osobe koje imaju probleme sa bubrezima i žučnom kesom.
Zanimljivosti
Prema nedavnim istraživanjima, osobe koje jedu voće i povrće jarkih boja kao što su šljive ili šargarepe – imaju zdraviji ten pa su samim tim privlačnije osobama suprotnog pola.
Interesantna kombinacije za spravljanje jela sa dodatkom šljiva (sveže, suve, pekmez…): kompot od suvih šljiva sa dodatkom suvih smokava, pekmez od dinja i šljiva, šljive u sirupu od šećera i sirćeta, krmenadle u sosu od šljiva i vina, pileće rolnice sa suvim šljivama, piletina sa jabukama i suvim šljivama, juneći gulaš sa vinom i suvim šljivama, svinjski vrat sa suvim šljivama, svinjsko pečenje sa voćem, svinjski file sa vinom i pekmezom od šljiva, svinjski vrat punjen šljivama, gurmanske nojke, podvarak na nemački način, čokoladne kuglice sa suvim šljivama…
Pored kompota i pekmeza od šljiva, često se koriste knedle od šljiva kao zdrava poslastica za decu i odrasle.
Zbog svog antikancerogenog dejstva, šljivu svrstavaju u „super voće“ i ubraja se među 24 najlekovitije voćke.
Zaključak
Šljivu i proizvode od šljive trebalo bi mnogo češće da koristimo u ishrani iz više razloga: ne goji, ima dosta vlakana, sadrži neophodne vitamine i minerale, a u sebi sadrži prirodne šećere. Ovo voće je veoma pogodno kao zdrava hrana koja deluje preventivno i za lečenje mnogih bolesti i tegoba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

antikancerogeno dejstvoantioksidantdiuretikimunitetmineralipovrćevitaminivlaknavoće
Komentari (0)
Dodaj komentar