Spanać kao detektor eksploziva

Mornaru Popaju daje snagu, decu ubeđujemo da će biti zdravi ako ga jedu, trudnicama se preporučuje zbog visokog sadržaja folne kiseline. Ovim hranljivim vrednostima spanaća treba dodati još jedno svojstvo koje ga zaista čini „super namirnicom”.

Naučnici sa Instituta za tehnologiju Masačusets (MIT) napravili su takozvanu bioničku biljku ovog lisnatog zelenog povrća, koja može da detektuje eksploziv. Ova veštački stvorena biljka funkcioniše kao pravi živi organizam, a zahvaljujući majušnim cilindrima ugljenika može da otkrije hemijski sastojak koji se najčešće nalazi u eksplozivnim sredstvima. Ukoliko se ta supstanca nađe u vazduhu i vodi koje biljka koristi, njen list će emitovati signal koji registruje infracrvena kamera, a informaciju o tome šalje korisniku preko pametnog telefona.

„Ovo je najnoviji primer kako se prevazilazi komunikacijska barijera između biljke i čoveka. Iako smo to pokazali na spanaću, ova tehnika može da se primeni na bilo kojoj živoj biljci koja se pretvara u neku vrstu senzora”, kazao je jedan od članova tima naučnika koji su radili na ovom projektu.

Biljke su, inače, dobri hemijski analitičari, navode stručnjaci, ali je nevolja što ne mogu da kažu šta su otkrile u zemljištu, vodi ili vazduhu. Zbog toga su hemičari sa ovog prestižnog Instituta razvili male senzore napravljene od ugljenika, koji mogu da otkriju različite sastojke kao što su na primer azot-monoksid, izduvni gas iz automobila i fabrika, zatim vodonik-peroksid (hidrogen), nervni gas sarin, koji se koristi kao hemijsko oružje ili pak eksploziv trinitrotoluen (TNT). Senzori u biljci reaguju kada dođu u kontakt sa ovim supstancama i tu reakciju beleži infracrvena kamera. Biljka trenutno reaguje kada se ove materije nađu na metar od nje, a naučnici rade na tome da se ta daljina poveća, čime bi se i funkcionalnost ovih veštački stvorenih organizama povećala.

(A. M., Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

spanać
Komentari (0)
Dodaj komentar