Šta sve unosite u organizam jednom konzervom tunjevine

Jedna od najčešće korišćenih, ali i najdostupnijih riba u svakodnevnoj ishrani je tunjevina, ali prevelika konzumacija može negativno da utiče na organizam, upozoravaju stručnjaci.

Tunjevina ima mnogo koristi za organizam, pa osim što dodatno unosi proteine u organizam, ova riba poboljšava zdravlje mozga i očiju.

Jedan je od najvećih izvora omega-3 masnih kiselina i poboljšava pamćenje, zdravlje srca, ali ima i antiinflamatorno dejstvo.

Ipak, ima na šta treba paziti i prilikom unošenja konzervirane tunjevine u organizam.

Jedna od njegovih mana je previše ulja koje se krije u njoj. Zbog toga ova vrsta ribe nosi više kalorija, pa ako pazite da se ne ugojite, preporučuje se da uzmete onu koja nije iz konzerve.

Ako ste jedan od onih kojima je tunjevina u konzervi svakodnevno na meniju, a pritom vas muči nadutost, razmislite pre nego što je uzmete sledeći put. Iako je natrijum koristan u regulisanju telesnih tečnosti, njegov prekomerni unos može izazvati nadimanje, piše Klix.ba.

„Jedna konzerva tunjevine – sa uljem ili bez ulja, sadrži četvrtinu prosečnog unosa natrijuma“, prema Institutu Linus Pauling.

I još jedan od štetnih efekata, ali ne manje važan, jeste to što sadrži živu, metal koji može da izazove trovanje organizma i kao takvu živu treba izbegavati koliko god je to moguće.

Istraživanja su pokazala da je izloženost živi takođe povezana sa visokim krvnim pritiskom, visokim lošim holesterolom i povećanim rizikom od srčanog udara.

Konzervirana tuna sadrži mnogo manje žive od sveže. A onda kada vidite oznaku „laka tunjevina“ na konzervi, to znači da možete da je jedete jednom nedeljno bez ikakvih problema, navode u Institutu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranakonzervatunjevina
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Zglobni Skoč

    Ma ne treba mi ništa od „morskih plodova“, naročito ako sadži živu.Prasetina, piletina, to može, i to od proverenih uzgajivača a ne od tamo nekog Matijevića i ostalih prevaranata.

    • Srb

      Nema kod nas konzervi tunjevine. To su druge vrste iz porodice tunida….palamida (bonito), trupac, itd… Još ako pise „nema delfina“, garant ima. Čuj, 150 gr tunjevine za 1€!! Znači 1kg, plus 7 metal za 7 konzervi za 7€?? To ne postoji. Samo trupac i palamida…i delfin.