Stručnjaci upozoravaju ‘Ni slučajno nemojte jesti ovakav krompir’

Krompir je jedna od namirnica koju često koristimo u kuhinji, a ekspertkinja je otkrila na šta moramo da pazimo kada ga konzumiramo.

„Ako krompir odstoji na sobnoj temperaturi, postaje tamniji, zelenkastoplave boje. Nemojte ga jesti ni slučajno, jer odstoji, mogućnost razvoja bakterije Clostridium botulinum. Jedini način da se čuva je da se stavi poklopac ili da ga stavite u frižider“, rekla je inženjer biotehnologije Marija Rakić Ljubomirović za Jutjub kanal ordinacije RTS-a.

S obzirom na ubrzani način života, većina ljudi odlučuje da podgreje krompir. Međutim, da li znate koji je najzdraviji način da to uradite? Evo nekoliko metoda:

Zagrevanje u rerni

Zagrevanje kuvanog krompira u rerni pomaže da se spreči da se isuši, piše Iahoo.

Zagrejte rernu na 175°C i izvadite krompir iz frižidera da se zagreje na sobnoj temperaturi. Zatim stavite krompir na pleh za pečenje ili direktno na rešetku za rernu. Pecite ga 15 do 20 minuta ili dok se krompir ne zagreje.

Zagrevanje u mikrotalasnoj pećnici

Podgrevanje krompira u mikrotalasnoj pećnici je možda najbrži način, ali ako ne budete pažljivi, krompir može da se osuši.

Da biste to sprečili, isecite krompir na pola i stavite ga u mikrotalasnu. Pokrijte svaku polovinu vlažnim papirnim ubrusom i ponovo zagrevajte oko dva do tri minuta.

Podgrevanje na indukcionoj ploči

Indukciona ploča za kuvanje je brza metoda za zagrevanje ostataka krompira za ranojutarnji obrok ili užinu za vikend. Dodajte malo maslinovog ulja u tiganj na srednje niskoj vatri. Prepolovite krompir i pokrijte ga poklopcem i kuvajte tri do četiri minuta.

Kada se zagreje, uklonite poklopac i okrenite krompir, zagrevajući krompir sa svih strana, dok ljuska krompira ne postane hrskava.

Zagrevanje krompira na roštilju

Da li ste odlučili da bacite hamburger na roštilj? Slobodno dodajte i ostatke krompira. Umotajte ih u foliju i stavite na roštilj. Zagrevajte oko deset do petnaest minuta.

Zagrevanje u fritezi na vrući vazduh

Dodajte krompir u fritezu za savršeno hrskav obrok za samo tri ili četiri minuta. U zavisnosti od veličine vaše friteze. Možda ćete morati da isečete krompir na manje komade da biste postigli željeni nivo hrskavosti.

Nepravilno zagrevanje dovodi vas u opasnost od bolesti koje se prenose hranom.

Takođe, dijabetičarima se preporučuje da se okrenu slatkom krompiru, koji se smatra zdravim povrćem i ima niži glikemijski indeks od običnog krompira.

Oni su dobar izvor vlakana i beta-karotena, pigmenta koji se nalazi u narandžastom i žutom voću i povrću koji se pretvara u vitamin A u telu. Vitamin A je važan za zdravlje očiju i kože i podršku imunološkom sistemu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hranaishranakrompirpodgrevanje
Komentari (0)
Dodaj komentar