Trans-masti u hrani

U ishrani svakodnevno koristimo mnoge štetne sastojke, ali, nažalost, veliki broj ljudi, pojedini proizvođači hrane i neke zvanične institucije na to ne obraćaju pažnju.

Da bi se generalno poboljšala situacija, barem u Americi, FDA (Agencija za hranu i lekove) je uvela delimičnu zabranu upotrebe hidrogenizovanih ulja (trans-masti).

Trans-masti su masti nezasićene transizomernim masnim kiselinama. Konsumiranjem trans-masti povećava se rizik od koronarne srčane bolesti putem povišenja LDL holesterola i sniženjem nivoa „dobrog“ HDL holesterola.

Inače, trans-masti se stvaraju kada se tečno ulje pretvara u mast i čini prerađevine dugotrajnijim i ukusnijim. Proizvođači u Americi moraće u naredne tri godine delimično da uklone hidroginozavana ulja iz svojih proizvoda. Ova odluka donesena je na osnovu decenijskog istraživanja o povezanosti trans-masti sa srčanim oboljenjima.

Hidroginizovana ulja ili trans-masti u proizvodnji hrane glavni su uzrok začepljenja arterija (krvnih sudova). Ova zabrana nije izneneđenje za proizvođače hrane. FDA ih je blagovremeno obavestila o zabrani, pa su ovih dana najveći proizvođači najavili zamenu kontraverzne masti u svojim proizvodima.

Hidrogenizovana ulja ili trans-masti koriste se u ishrani jer daju stabilnost jelu, produžavaju rok trajanja i poboljšavaju ukus i miris hrane.

FDA je umesto trans-masti sada uvela kategoriju GRAS (generalno poznat kao bezbedan), koja može biti dodatak u proizvodnji hrane.

Podsećanje na trans-masti

Savet istraživača je da treba izbegavati veštačke trans-masti jer podižu nivo lošeg holesterola. Proizvođači iz Amerike smanjili su u poslednjih nekoliko godina i korišćenje trans-masti u proizvodima, ali se, prema mišljenju FDA, trans-masti još uvek mogu naći u mnogim namirnicama:

  • kolači, torte, smrznuto pecivo i drugi pekarski proizvodi
  • grickalice i krekeri
  • smrznuta gotova pica
  • brza hrana
  • margarini određenih ukusa
  • pavlaka za kafu

Istraživači savetuju da proverite liste sastojaka na proizvodu i vidite da li slučajno sadrže hidrogenizovana ulja.

Trans-masti u brzoj hrani

Treba naglasiti da su mnogi lanci brze hrane u Americi prestali da koriste trans-masti, ali kod nas još nisu. Za svaki slučaj, proverite sastojke ako ste u restoranu, a možete ih videti i na sajtovima skoro svih lanaca brze hrane.

Istraživači savetuju da proverite sastojke pre upotrebe sledećih proizvoda:

  • peciva, pite i biskviti
  • pohovana ili pržena piletina i morski plodovi
  • pomfrit
  • deserti
  • komplet porcija doručka

Limit zasićenih masti

Američka asocijacija za srce i Institut za medicinu upozoravaju da prelazak sa trans-masti na zasićene masti koje se očekuju (zbog manjeg rizika od srčanih oboljenja) – za ljude ipak predstavlja rizik.

Preporuka unosa na dnevnom nivou je od 7% do 10% kalorija zasićenih masti. Na 1800 kalorija dnevnog unosa imate 14 do 20 grama zasićenih masti. Na 2200 kalorija, dnevni unos zasićenih masti je 17 do 24 grama.

Zaključak

Istraživači po ko zna koji put upozoravaju na neophodnost zdrave i umerene ishrane za dobro zdravlje, sa puno voća i povrća, naročito zbog rizika od srčanih oboljenja.

Kod nas upotreba trans-masti nije uređena propisima. Zato savetujemo da, pored svega što stručnjaci savetuju, proverite šta piše na etiketama (mada i ne piše na svim proizvodima) hrane koju koristite.

Srodni članci

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brza hranaholesterolhrana i krvni sudovihrana i srcenezdrava hranatrans mastizdrava hranazdrava ishrana
Komentari (0)
Dodaj komentar