Uz ove trikove jabukama ćete produžiti rok trajanja i očuvati svežinu

Jabuke su prava jesenja poslastica, iako sazrevaju skoro cele godine. Od pite do štrudle, jabuke su sastavni deo mnogih ukusnih jela, ali postoji jedan problem – brzo propadaju.  Norm Šulc, farmer i stručnjak za voće i povrće, za portal Food&Wine otkrio je kako se pravilno čuvaju jabuke da bi im se produžio rok trajanja.

Pravi izbor

Što je jabuka manja, a kožica deblja, duže će trajati. Takođe, gorke jabuke duže traju od slađih jabuka. Najbolja jabuka za duže vreme je Greni Smit, opora jabuka s debelom korom koja može potrajati i do četiri meseca.

Pazite na izgled

Jedna loša jabuka može pokvariti ostatak dobrih. Ako jabuka ima i malu modricu, gas etilen se brže ispušta, a zatim sve oko nje brže truli i kvari se. Stoga je važno paziti na izgled jabuka i kada primetite da jedna počinje da truli, izvadite je i pojedite.

Pravilno čuvanje

Do preranog kvarenja može dovesti držanje jabuka blizu drugog voća. Nakuplja se etilen koji ubrzava kvarenje, pa bi bilo najbolje držati ih podalje od, recimo, banana i grožđa.

Temperatura

Proces kvarenja usporiće i niska temperatura, pa ako svoje jabuke ne planirate da pojedete u roku od nekoliko dana, nemojte ih držati na kuhinjskom pultu. Za dugovječnost su ključne hladnije temperature kao i mrak i vlaga. Fioka ili polica u frižideru su idealne – tamo će jabuke trajati oko dve do tri nedelje. Ako nemate mesta u frižideru, možete ih slobodno zamotati i držati ih u podrumu ili garaži.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jabuke
Komentari (0)
Dodaj komentar