Više je razloga da odmah popijete čašu crnog vina

Umerene količine crnog vina često su povezivane sa zdravljem srca. Razna istraživanja sugerišu da jedna do dve čaše crnog vina dnevno smanjuju rizik od bolesti srca.

Zdravstvene pogodnosti crnog vina često se pripisuju antioksidantu koji se zove polifenol. Doduše, stručnjaci imaju različita mišljenja o tome kako tačno polifenol pomaže srcu.

Holandski istraživači nedavno su otkrili da polifenol ne utiče na zdravlje srca tako što snižava krvni pritisak.

Oni kažu da rezultati ne ukazuju na to da crno vino nije zdravo za srce, već da ono izgleda ne podstiče snižavanje krvnog pritiska. Očigledno je da zdravstvene pogodnosti crnog vina i zdravlje srca funkcionišu nezavisno od krvnog pritiska.

Detalji istraživanja

Učesnici istraživanja, prosečne starosti 61 godinu, podeljeni su u tri grupe. Svaka grupa je dobila po jednu vrstu mlečnog napitka. Jedna grupa je bila placebo, dok su ostale dve sadržale 280, odnosno 560 miligrama polifenola iz crnog vina. To je oprilike jednako količini ovog antioksidanta koji je pronađen u dve, odnosno četiri čaše vina.

Učesnici su uzimali napitke koji su im dodeljivani svakodnevno u periodu od četiri sedmice, nakon čega im je izmeren krvni pritisak koji je u proseku iznosio 145/85. U idealnom slučaju, krvni pritisak trebalo bi da bude oko 120/80. Međutim, nijedna doza polifenola nije smanjila krvni pritisak kod učesnika istraživanja.

Istraživači smatraju da nije moguće da u vinu postoji nešto što izaziva interakciju sa polifenolom zato što su prethodna ispitivanja na ljudima pokazala da konsumiranje crvenog vina ne snižava krvni pritisak.

Druga istraživanja su pokazala da polifenol iz crnog vina unapređuju zdravlje ćelija sluzokože krvnih sudova, a time se poboljšava protok krvi, kao i zdravlje srca. Naučnici smatraju da je jedna od mogućnosti da polifenol iz crnog vina utiče na krvni pritisak ako postoje ozbiljniji problemi sa zdravljem sluzokože krvnih sudova.

Artur Klatski, viši konsultant u kardiologiji sa instituta u Severnoj Kaliforniji, istražuje odnose između alkoholnih pića i zdravlja još od 1977. godine, nije iznenađen dobijenim rezultatima.

„Supstance koje se nalaze u crnom vinu mogu da pomognu zdravlju srca tako što povećavaju nivo dobrog holesterola, a pored toga sprečavaju i pojavu zgrušavanja, dok polifenoli mogu pomoći u smanjenju rizika od koronarne bolesti artetija“, kaže on.

Poznato je da prekomerno konsumiranje alkohola povećava krvni pritisak, a istraživanja o umerenom pijenju i snižavanju krvnog pritiska imaju različite rezultate. Većina istraživanja nija pokazala nikakav uticaj, dok su neka pokazala blago snižavanje krvnog pritiska.

Očigledno je da u crnom vinu ima dosta lekovitih sastojaka koji u umerenim količinama povoljno deluju, na razne načine, na srce i krvne sudove, ne utičući pri tom na visinu krvnog pritiska.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolesti krvnih sudovabolesti srcacrno vinoopijanjeumerenostvino i krvni pritisakvino i zdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar