Zaboravljeno voće koje jača imunitet i ima više vitamina C od limuna

Mušmule, nekad jako popularno u našim krajevima, danas gotovo da je zaboravljeno. To je lekovito voće koje blagotvorno utiče na ceo organizam. Vekovima se koristi za regulisanje probave i za suzbijanje crevne i želudačne upale. Snažan je prirodni laksativ. Zbog svog antibakterijskog delovanja ublažava kašalj, upalu krajnika i disajnih puteva. Budući da je prirodni laksativ, ne treba je konzumirati previše odjednom jer može izazvati dijareju.

Bogato je vitaminom C, kalijumom, kalcijumom, gvožđem i vitaminom B pa je najbolje da je operete, rasečete i jedete svežu.

Pored toga što je ukusna, mušmula je, takođe, lekovita i zdrava:

Stvara hemoglobin

Gvožđe je vitalni deo hemoglobina koji pomaže u stvaranju kiseonika, a dodatni hemoglobin je potreban jer gubimo krv usled spoljašnjih ili unutrašnjih povreda.

Funkcija mišića

Gvožđe koje se nalazi u mušmulama je neophodno za održavanje zdravih mišića jer bez gvožđa mišići gube elastičnost i tonus.

Čuva zdravlje mozga

Mozak koristi 20 posto kiseonika, a mušmule pomažu u snabdijevanju istog.

Pomaže u regulaciji temperature tela

Mušmule pomažu u regulisanju temperature tela, što znači da se funkcije metabolizma i enzimske funkcije javljaju u optimalnim temperaturama i okruženju.

Pomaže kod anemije

Anemija je uzrokovana nedostatkom gvožđa u telu, a mušmula pomaže u lečenju.

Smanjuje umor

Pomaže u otklanjanju umora kod muškaraca i žena i svakodnevnim unosom pomaže telu da ostane zdravo i energično tokom celog dana.

Jača imunitet

Mušmula pomaže telu u suzbijanju različitih infekcija i bolesti.

Krvne ćeliju su vitalne za osiguranje kiseonika tkivima, oštećenim organima i ćelijama pa redovan unos mušmula pomaže kod jačanja odbrambenog mehanizma tela.

Marmelada od mušmula

Marmeladu od ovog neobičnog voća nije teško pripremiti. Omekšane mušmule operite i tako neoguljene ih isecite na komade. Stavite ih u lonac pun vode i kuvajte na laganoj vatri tri sata. Mušmule procedite kroz krpu i preko noći okačite tako preko lonca da sav sok iskapa iz njih. Nemojte ih gnječiti da bi vam marmelada bila bistra. Ujutro tu masu izmerite, dodajte jednaku količinu šećera i tu smesu kuvajte dok se ne zgusne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

musmulevoće
Komentari (0)
Dodaj komentar