Zamena za nezdravu hranu

Nedavno smo pisali o „lošim namirnicama“ u prilogu „Najgora hrana“. Te namirnice bi trebalo izbegavati, odnosno smanjiti njihovu količinu. Da ne bismo samo iznosili šta ne valja, evo saveta šta jesti umesto „najgore hrane“:

Krofne

Ako ne možete odoleti svežim krofnama, smanjite količinu i jedite krofne bez dodatnih slatkih preliva i šećera.

Sladoled

Sladoled sadrži malo proteina i kalcijuma, ali uzmite manji sladoled i samo jednu ili dve kugle. Izbegavajte prelive od čokolade i šećernih kuglica ili zrnaca.

Čips

Od čipsa su bolje posni kokice, jer sadrže manje kalorija, ali se pazite velikih količina i preliva: kečap, majonez, puter, so, kao i dodataka: pivo, koka-kola…

Pivo

Pivo sadrži dosta kalorija, pa zato uzmite manju flašu, manju čašu ili uzmite svetlo pivo, ali se uzdržite i onoga što ide uz pivo: krekeri, čips, smoki, roštilj, utakmica, TV, jer se onda zaboravi na količine.

Viršle, hot-dog

Sendvič sa viršlama i dodacima u vidu senfa, majoneza, sira, kačkavalja sadrži dosta kalorija i loših masnoća. Smanjite sendvič, a uzmite zelen kao preliv ili uzmite neki drugi sendvič (voće, povrće, kikiriki, kuvan kukuruz…).

Masno crveno meso

Umesto velike sočne šnicle koja pokriva tanjir, uzmite manju, veličine pesnice, ali bez pomfrita i sosova. Bolja opcija je parče posnog ili suvog nemasnog mesa, piletina ili riba.

Pica, pasta, špageti…

Pica, pasta, makaroni ili špageti mogu biti zdrava hrana bez mesa ili sa malo mesa, malo kobasice i malo slanine, ali sa više povrća ili pečuraka.

Hamburgeri i pljeskavice

Grilovano meso nema mnogo kalorija, ali sa slanim prelivima i punjenjima (sir, kajmak, kačkavalj, majonez…) prelazi 1000 kalorija i 75 grama loših masti.

Držite se grilovanog hamburgera napravljenog od posne mlevene govedine ili ćuretine malih dimenzija sa više zeleniša.

Pomfrit

Veliki pomfrit ima kalorija koliko hamburger ili masna pljeskavica, a tek prelivi… Bolje je da naručite salatu ili voćni kup.

Gazirana pića

Gazirana pića sadrže dosta šećera, a svaka sledeća čaša ili flaša to udvostručuje.

Preporučujemo običnu vodu, kiselu vodu, čaj bez šećera, prirodan sok, ali ne preterujte sa količinama.

Mešano meso i TV

Tokom večere ili utakmice, velika porcija na ovalu sa ćevapima, kobasicama, vešalicama, pecivom, čipsom ili sendvičima sa mesom ili švedski sto sa mesnatim parčićima uz pivo, gazirana pića i alkohol do kasno u noć – prava su energetska bomba koja će vam dati kalorije za narednih nedelju dana.

Bolje ideje su: grilovana piletina, ćuretina, integralni hleb, kuvani kukuruz, salata od kupusa, mešana salata bez mnogo sira i kačkavalja.

Krilca na žaru

Krilca na žaru sa prelivima mogu da vas „zavedu“ da preterate sa količinama.

Bolje je pileće belo meso ili nemasna krilca bez mnogo slanih i kaloričnih dodataka.

Rebarca

Meso i slaninica oko rebaraca mogu sadržati dosta kalorija, a sosovi dodaju natrijum i kalorije. Manje rebaraca, a više pečenog ili kuvanog slatkog krompira u porciji!

Dansko pecivo

Umesto peciva bogatog kalorijama i aditivima, uzmite dosta svežeg voća i jogurt sa manje masti, tost, integralni hleb, proju…

Smrznuto pecivo

Smrznuto pecivo se lako sprema, ali proverite na etiketi koliko sadrži kalorija i pazite na količinu.

Jogurt

Jogurt je dobar za varenje, ali birajte onaj sa manje kalorija i vodite računa o tome šta i koliko jedete uz jogurt.

Voće i povrće

U ishranu uključite što više voća i povrća kao zamenu za pojedine obroke, jer tako smanjujete unos kalorija, a povećavate unos vitamina i minerala.

Vežbanje

Ne zaboravite redovno vežbanje i šetnje. Fizička aktivnost može da vam pomogne da izgubite težinu, budete u kondiciji i potrošite kalorije koje ste uneli kroz hranu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kalorijemasnoćepicapovrćesolivoćezdrava hrana
Komentari (0)
Dodaj komentar