Zašto se gojimo kada prestanemo da pušimo?

Nije lako ostaviti pušenje, a oni koji su uspeli često kažu da su se nakon toga ugojili. Nuspojava koju niko ne želi.

Postoji naučno objašnjenje zašto do debljanja dolazi. Nedavna studija pokazala je da bi krivac za sve mogao da bude naš mozak koji žudnjom za nezdravom hranom želi da nadomesti nagli nedostatak nikotina u organizmu.

“Istraživali smo uzrokuje li akutni nedostatak nikotina povećan unos nezdrave hrane i kako su u sve to uključeni receptori opioidnog sistema, zaduženi za olakšavanje stresa”, rekao je autor studije, psiholog Mustafa al’Absi.

Istraživači su posmatrali grupu pušača i nepušača između 18 i 75 godina. Svima je rečeno da prestanu da puše na 24 sata. Takođe, neki su dobili 50 miligrama naltrexona, leka koji se daje kako bi se lečila opioidna zavisnost, a drugi su dobili placebo. Istraživači kažu da su lek davali kako bi normalizovali unos kalorija pušača s onim kod nepušača.

Učesnike su zatim zamolili da izaberu grickalice iz hrane u kojoj je bilo zdravih i nezdravih opcija. Pušači koji nisu dobili spomenuti lek češće su posezali za nezdravim opcijama.

“Istraživanje je pokazalo da je moguće da ljudi posežu za kaloričnom hranom kako bi smanjili negativne posledice i stres koji dolazi s nedostatkom nikotina prilikom prestanka pušenja”, kaže al’Absi.

Nivo stresa može uticati na žudnju za namirnicama bogatima mastima i šećerom. Drugo istraživanje, pak, pokazalo je da nezdrava hrana može uzrokovati otpuštanje dopamina slično onom kada unosimo nikotin u organizam, piše Eat this.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

cigaretedebljanjepušenje
Komentari (0)
Dodaj komentar